Vzduchem: Druhý Film Naživo představí akrobaty z Losers Cirque Company

Film Naživo už podruhé míří za diváky do českých kin. Unikátní projekt Viktora Tauše nabízí 5 divadelních představení vysílaných živě do českých kin a přizpůsobených oku kamery a mimo svůj interiér. V pátek 31. července ve 21:00  se v rámci projektu představí Vzduchem tanečně akrobatického souboru Losers Cirque Company. Představení režíroval Matyáš Ramba. Prostřednictvím kamery Martina Douby se diváci ocitnou v intimním prostoru akrobatů nebo naopak ve fascinujícím světě kolem nich. Divadlo se transformuje ve film a film v živou kulturu v kinech.

Film Naživo: Vzduchem

Zkušenost s prvním Filmem Naživo popisuje Viktor Tauš takto: “Zkušenost s prvním filmem byla fascinující. S Cirkem La Putyka nás na louce u Karlštejna, kde jsme pro Film Naživo, pod vedením Rosti Nováka, adaptovali jejich “Kaleidoscope”, zastihla surrealistická bouře. Nečekaná. Okamžitá. Artisté se semkli s filmaři a adaptovali své výstupy i způsob jejich snímání podmínkám za běhu. Na bouři živě reagovali i kinaři a korigovali zvuk pro nejlepší divácký zážitek. Diváci nám drželi palce a některá kina roztleskali jako divadlo. Byl to obraz kultury téhle doby. Manifest potřeby vyprávět příběhy v souladu s realitou ať je jakákoliv.

Film Naživo: Vzduchem

Druhý Film Naživo interpretuje inscenaci Losers Cirque Company “Vzduchem” volně inspirovanou románem “Jonathan Livingston Racek” Richarda Bacha. Divák sleduje postavu, která objevila radost a vášeň pro létání. Zdokonaluje jej, posouvá své hranice a objevuje, čeho všeho je jeho tělo schopné, zbaví-li se strachu. Padá a znovu vstává. S plnou vírou ve své sny nalézá vytrvalost, individuální odvahu a svobodu. I když únavou usíná ve stoje, překonává všechny nástrahy, zlomené křídlo a dokonce i smrt.

Film Naživo inscenaci zasazuje na dno opuštěného bazénu, do světa jeho blízkých, kterým je lépe na pohodlné zemi či v tomto případě “na dně”. Jonathan vzlétá z jejich světa, a byť se mu to daří sotva nad okraj bazénu, představuje to pro něj nový svět. Rackovo úsilí vzlétnout je zde také obrazem smutku za častým osudem skvostné historické české architektury v současnosti” vysvětluje Viktor Tauš.

Film Naživo: Vzduchem

Co od spolupráce na projektu Film Naživo čeká, popisuje choreograf Matyáš Ramba„Viktor Tauš nás inspiroval a dokázal, že práce na divadelním projektu nemusí končit premiérou, ale může se dál vyvíjet a posouvat. Projekt Vzduchem se díky streamům přetvořil natolik, že jsme se ve spolupráci s Viktorem rozhodli z něj udělat taneční film. Proto bych moc rád pozval diváky do kina na originální zážitek. S dokonalým obrazem a zvukem v intimní atmosféře mohou sledovat živé divadelní představení, krásu a neopakovatelnost okamžiku.“

-red-
foto/video: CinemArt © 2020