Havel má nový teaser, Martin Hofmann chválí hlavního představitele

Bouřlivá léta disentu a zrod hrdiny bojujícího za pravdu a lidská práva. Dvě stěžejní polohy Václava Havla zachytil režisér Slávek Horák v očekávaném celovečerním filmu Havel. Obě vévodí nové upoutávce, která je díky živelnosti postavy Pavla Landovského určená pouze pro internet. Premiéra je naplánována na 23. červenec. Film bude také zahajovacím snímkem Letní filmové školy v Uherském hradišti.

Od začátku jsme chtěli, aby ve filmu Havel byla divokost a živelnost disentu, aby byl osobní, o člověku, který prožil bohatý život včetně pochybení. Film takový je, nestavíme státnický pomník.  Ale ten Havlův hrdinský příběh se nakonec sám do filmu prosadil,“ přibližuje Slávek Horák. „Havlova velikost vzešla z poctivé, každodenní práce, z obětavého zájmu o osudy druhých. Měl soucit s pronásledovanými, až se kvůli tomu sám stal pronásledovaným. Skutečný Havlův příběh je klasické velké drama. On prostě neuhnul, nevzal možnost odjet do ciziny za kariérou a místo toho strávil roky v komunistických kriminálech, kde málem zemřel. Což by, mimochodem, nikdo z jeho dnešních četných kritiků nedokázal,“ pokračuje Horák.

Těsně před premiérou je film Havel hotový, tvůrci ho dokonce několika prvním divákům promítli. Zejména těm, kteří Václava Havla osobně znali. „Přistupovali jsme k tomuto velkému příběhu s pokorou, proto jsou pro nás reakce a připomínky těch, co Havla znali, velmi důležité. Snad můžu říct, že jsou povzbudivé,“ prozrazuje Horák. Ohlasy jsou zejména na výkon Viktora Dvořáka v hlavní roli.

Viktor Dvořák, zapamatujte si to jméno. Já ten film už viděl. Tak proto to říkám,“ zveřejnil na svém instagramovém účtu Martin Hofmann, představitel Pavla Landovského.

Film Havel popisuje bouřlivý osobní život Václava Havla z jeho disidentských dob, ještě před tím, než se stal známou osobností a celosvětovou ikonou. Příběhu dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou. Titulní roli Havla ztvárnil držitel Thálie Viktor Dvořák, Olgu Havlovou hraje Anna Geislerová, Pavla Landovského hraje Martin Hofmann, v dalších rolích se představí Barbora Seidlová, Stanislav Majer nebo Jiří Bartoška.

Anna Geislerová jako Olga Havlová

Producentem filmu je Tvorba Films, koproducenty jsou Česká televize, Václav Dejčmar, Prokop Svoboda, Martin Burda, Milan Kratina a Kateřina Kratina Černovská, Jan Barta, Ondřej Tomek a Terezie Täubelová, Gerald Butters.
Film byl podpořen Státním fondem kinematografie, do kin ho uvede Bontonfilm.

zdroj: Bontonfilm 
foto/video: Tvorba Films © 2020