Meky je v kinech – upřímný portrét legendy (video)

Do kin vstoupil výjimečný filmový portrét legendárního československého zpěváka Miroslava Žbirky. Film Šimona Šafránka Meky představuje populárního zpěváka a skladatele z těsné blízkosti, zcela otevřeně a upřímně a v nečekaných souvislostech i s humorem. V následujícím videu Meky Žbirka mluví o natáčení dokumentu a režisér Šimon Šafránek o vizuálním pojetí filmu.

„Snažili jsme se udělat filmový portrét, jaký tu není. Bez sentimentu a patosu, zato s humorem. Energický a podvratný. S hlasitou muzikou, a především pokud možno upřímný a emocionální, lidský,“ říká Šimon Šafránek  a dodává: „Mekyho jsme sledovali téměř rok, od ložnice po nabitý koncert v Londýně až ke koncertnímu zákulisí ve vyprodané pražské O2 Areně. Dostali jsme se k neviděným soukromým archivům, a také k neznámým verzím Mekyho pozdějších hitů.“

Mekyho jméno a hity znají všichni, Žbirku samotného a jeho skutečný život zná ale málokdo. Přitom se podobá skvělé písni, má strhující příběh, tempo, emoce a překvapení. Energický filmový portrét Meky představuje populárního zpěváka z těsné blízkosti, zcela otevřeně a upřímně a v nečekaných souvislostech i s humorem. Film natočil Šimon Šafránek, který za svůj předchozí dokument King Skate získal Českého lva.

Byl to tehdy jeden z největších šoků naší populární hudby, po čtrnácti nepřetržitých vítězstvích Karla Gotta v anketě Zlatý slavík mu tuhle nejprestižnější hudební cenu Československa vyfouknul plachý brýlatý outsider, zpěvák Miro Žbirka z Bratislavy. Psal se rok 1982, Meky zažíval svou vlastní beatlemánii, psal hity, které žijí doteď. Mimo reflektory měl za sebou už řadu bolesti, před sebou měl dlouhou cestu plnou zvratů až k natáčení ve vyhlášených studiích Abbey Road.

Natáčení filmu Meky

Režisér o natáčení

Portrétovat živého člověka má jedno úskalí. Může se bránit, může odmítnout vaše nápady. Portrétovat člověka, který se 40 let pohybuje mezi reflektory má další úskalí: moc dobře ví, kdy ho kamera natáčí a dokáže toho využít. Měl jsem na výběr buď líčit pasti, nebo k Mekymu přistupovat úplně otevřeně. A to jsem udělal. Věřím, že to byla správná cesta, neboť i Meky mi připadal otevřený. I když mu třeba došla slova při vzpomínce na brutální životní zvrat. Jenom jednou nás vypnul. „Zpěvák by neměl mluvit, ale zpívat,“ řekl těsně před svým výročním koncertem ve vyprodané O2 Areně. A vyšel na pódium.

-red-
foto/video: Bontonfilm, Totalfilm © 2020