Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Šarlatán: Martin Štrba – Kamera se světlem vytváří atmosféru filmu (film o filmu)

Očekávané drama Agnieszky Holland Šarlatán vstoupí do kin už 20. srpna. Přinášíme vám první ze série filmů o filmů. V následujícím videu se přímo od kameramana snímku Martina Štrby dozvíte, jak je pro kameru důležité světlo.

Renomovaný kameraman a držitel několika Českých lvů Martin Štrba spolupracoval s Agnieszkou Holland už na úspěšné minisérii HBO Hořící keř.
„Agnieszka dokáže vidět scénář velmi dobře vizuálně. To znamená, že s ní to pro mě není nikdy něco jako „vytahování ověřených nápadů ze šuplíků“. Vždycky je to něco nového a původního. Její výtvarné nároky na kameru jsou intenzivní a často i velice přínosné. Taky je to velice intuitivní bytost kromě toho, že je velice vzdělaná. Zajímá se o všechno, dokáže o věcech uvažovat čerstvě a s nadhledem,“ přibližuje spolupráci s režisérkou Štrba.

Snímek inspirovaný životem skutečného léčitele Jana Mikoláška představí Ivana Trojana v roli, kterou si držitel šesti Českých lvů ještě nezahrál. „Byla to asi nejsložitější postava, jakou jsem kdy ve filmu hrál. Zvláštní a velmi rozporuplná. Mikolášek je během jedné scény schopen sympatie získat a hned je zase ztratit, a to se obrátí třeba třikrát. Což může být pro diváka velmi zajímavé,“ popsal Trojan postavu člověka, jehož život inspiroval scenáristu Marka Epsteina k vytvoření velmi intimního příběhu na pozadí zásadních dějinných událostí. Jana Mikoláška provází téměř celým filmem léčitelův asistent a životní partner v podání slovenského herce Juraje Loje„František je mladý muž, který přišel hledat práci, a jeho odvaha, sebejistota a chuť žít ho určitým způsobem předurčily k tomu, aby se stal pomyslným pilířem v životě Mikoláška,“ dodal Loj.

Světovou premiréu měl snímek na letošním Berlinale. Do českých kin vejde 20. srpna, distributorem filmu je CinemArt a producentkou Šárka Cimbalová (Pohádkář, Anděl Páně 2).

-red-
foto/video: CinemArt, Marlene Film Production © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast