Šarlatán: Martin Štrba – Kamera se světlem vytváří atmosféru filmu (film o filmu)

Očekávané drama Agnieszky Holland Šarlatán vstoupí do kin už 20. srpna. Přinášíme vám první ze série filmů o filmů. V následujícím videu se přímo od kameramana snímku Martina Štrby dozvíte, jak je pro kameru důležité světlo.

Renomovaný kameraman a držitel několika Českých lvů Martin Štrba spolupracoval s Agnieszkou Holland už na úspěšné minisérii HBO Hořící keř.
“Agnieszka dokáže vidět scénář velmi dobře vizuálně. To znamená, že s ní to pro mě není nikdy něco jako „vytahování ověřených nápadů ze šuplíků“. Vždycky je to něco nového a původního. Její výtvarné nároky na kameru jsou intenzivní a často i velice přínosné. Taky je to velice intuitivní bytost kromě toho, že je velice vzdělaná. Zajímá se o všechno, dokáže o věcech uvažovat čerstvě a s nadhledem,” přibližuje spolupráci s režisérkou Štrba.

Snímek inspirovaný životem skutečného léčitele Jana Mikoláška představí Ivana Trojana v roli, kterou si držitel šesti Českých lvů ještě nezahrál. „Byla to asi nejsložitější postava, jakou jsem kdy ve filmu hrál. Zvláštní a velmi rozporuplná. Mikolášek je během jedné scény schopen sympatie získat a hned je zase ztratit, a to se obrátí třeba třikrát. Což může být pro diváka velmi zajímavé,“ popsal Trojan postavu člověka, jehož život inspiroval scenáristu Marka Epsteina k vytvoření velmi intimního příběhu na pozadí zásadních dějinných událostí. Jana Mikoláška provází téměř celým filmem léčitelův asistent a životní partner v podání slovenského herce Juraje Loje„František je mladý muž, který přišel hledat práci, a jeho odvaha, sebejistota a chuť žít ho určitým způsobem předurčily k tomu, aby se stal pomyslným pilířem v životě Mikoláška,“ dodal Loj.

Světovou premiréu měl snímek na letošním Berlinale. Do českých kin vejde 20. srpna, distributorem filmu je CinemArt a producentkou Šárka Cimbalová (Pohádkář, Anděl Páně 2).

-red-
foto/video: CinemArt, Marlene Film Production © 2020