Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zemřel legendární skladatel Ennio Morricone

Ve věku 91 let zemřel o víkendu světoznámý skladatel filmové hudby Ennio Morricone. Na kontě má několik set soundtracků k filmům a seriálům. Několikrát koncertoval i v České republice. Patrně nejznámější je ústřední melodie z filmu Tenkrát na západě nebo soundtrack seriálu Chobotnice. S filmovými tvůrci spolupracoval až do své smrti. Z výraznějších počinů připomeňme 5 let starý soundtrack k Tarantinově westernu Osm hrozných.

Ennio Morricone diriguje pražský koncert (foto: archiv)

První skladby pro film složil už v roce 1959. Od té doby se jeho skladatelská filmografie plnila stovkami rozličných titulů, spolupracoval s tvůrci po celém světě. V 70. letech dokázal hudbu doslova chrlit. V některé roky složil hudbu i k 15 filmům.

Spolupracoval s nejlepšími světovými režiséry jako je Sergio Leone, Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino.
Skladatel dostal desítky ocenění za svoji filmovou hudbu a byl 5x nominován na Oscara. Toho dostal v roce 2007 za celoživotní dílo a předával mu ho herec Clint Eastwood, který hrával drsné chlapíky právě v proslulých spaghetti westernech.

Morricone v posledních letech velmi rád realizoval své nahrávky i v Praze. V CNSO Studios v Hostivaři natočil (s Českým národním symfonickým orchestrem) například hudbu k filmu Nejvyšší nabídka. Hudba k westernu Osm hrozných vznikala také v Praze.

Morricone zemřel v noci na pondělí v římské nemocnici na následky nešťastného pádu.
-red-
foto/video: Totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast