Zemřel legendární skladatel Ennio Morricone

Ve věku 91 let zemřel o víkendu světoznámý skladatel filmové hudby Ennio Morricone. Na kontě má několik set soundtracků k filmům a seriálům. Několikrát koncertoval i v České republice. Patrně nejznámější je ústřední melodie z filmu Tenkrát na západě nebo soundtrack seriálu Chobotnice. S filmovými tvůrci spolupracoval až do své smrti. Z výraznějších počinů připomeňme 5 let starý soundtrack k Tarantinově westernu Osm hrozných.

Ennio Morricone diriguje pražský koncert (foto: archiv)

První skladby pro film složil už v roce 1959. Od té doby se jeho skladatelská filmografie plnila stovkami rozličných titulů, spolupracoval s tvůrci po celém světě. V 70. letech dokázal hudbu doslova chrlit. V některé roky složil hudbu i k 15 filmům.

Spolupracoval s nejlepšími světovými režiséry jako je Sergio Leone, Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino.
Skladatel dostal desítky ocenění za svoji filmovou hudbu a byl 5x nominován na Oscara. Toho dostal v roce 2007 za celoživotní dílo a předával mu ho herec Clint Eastwood, který hrával drsné chlapíky právě v proslulých spaghetti westernech.

Morricone v posledních letech velmi rád realizoval své nahrávky i v Praze. V CNSO Studios v Hostivaři natočil (s Českým národním symfonickým orchestrem) například hudbu k filmu Nejvyšší nabídka. Hudba k westernu Osm hrozných vznikala také v Praze.

Morricone zemřel v noci na pondělí v římské nemocnici na následky nešťastného pádu.
-red-
foto/video: Totalfilm.cz