Robert Pattinson: Rovnou z placu Teneta jsem šel natáčet Batmana, koronapauza pomohla

Už dávno není Robert Pattinson jen neduživým upírem z teenagerovské ságy. V několika projektech prestižních režisérů dokázal, že je velmi charismatickým a respektovaným hercem. Objevil se třeba v High Live od Claire Denis, v Cosmopolis a Mapách ke hvězdám Davida Cronenberga a nejnověji také fenomenálním Majáku scenáristy a režiséra Roberta Eggerse. Brzy ho uvidíme v jedné z hlavních rolí očekávaného Nolanova sci-fi Tenet. Příští rok pak dorazí do kin jako ikonický Batman. Přečtěte si čerstvý rozhovor, který vznikl během koronavirové krize a pauzy v natáčení filmu The Batman.

Robert Pattinson ve filmu Maják (foto: A24)

Ještě než se budeme věnovat Tenetu, musíme se zeptat, jestli vám natáčení Majáku nějak pomohlo v nynější karanténní situaci?

Víte, ono vlastně každé natáčení filmu s sebou přináší takové ty osamělé procházky kolem hotelu, takže na takovou situaci vlastně nevědomky docela dobře už dlouho průběžně trénuju.

Pojďme tedy k Tenetu: Jak vypadal proces získání vaší role?

Celé to bylo nesmírně tajemné. Volali mi, jestli se za tři dny chci setkat s Christopherem (Nolanem, pozn. red.). Vůbec nic jsem nevěděl, když jsem šel k němu domů. Ale byl z toho krásný rozhovor. Pořád jsem se sám sebe ptal, jestli tohle povídání nějak souvisí s jeho novým projektem. Povídali jsme si snad tři hodiny, ale o projektu nepadlo ani slovo. A na konci toho všeho mi řekl, že pracoval na scénáři a jestli bych si ho chtěl přečíst. A já na to, že jasně, aniž bych vůbec věděl, jak se to bude jmenovat. To, co jsem četl, bylo fenomenální, a bylo úplně jedno, že jsem nevěděl, jakou roli bych měl ztvárnit.

Robert Pattinson na place filmu Tenet

Jak to celé fungovalo prakticky?

Celý snímek obsahuje jenom nějakých dvě stě osmdesát záběrů se speciálními efekty, což není zase až tak moc. Když jsme natáčeli, záběry některých hereckých výkonů a akčních scén byli docela bizarní a směšné. Pro herce je to super, protože tím pádem nepotřebuje moc hrát. Je docela unikátní vidět tu enormně velikou přípravu a pak přijde moment natáčení a tam Chris nechá věci plynout tak nějak zlehka. Celé natáčení se pak jeví jako docela neřízená záležitost. Ale tak to samozřejmě není. Nolan má všechno naplánováno do nejmenšího detailu.

Je pravda, že jste během natáčení Teneta získal roli Batmana?

Je to tak, ano. Hned první den ráno. Bylo to trochu šílené. Celý ten víkend byl velmi intenzivní a byl to trochu neobvyklý začátek natáčení Nolanova velkofilmu. Myslím, že v sobotu toho zmiňovaného víkendu jsem taky dělal zkušební záběry na Batmana. To video asi znáte. Pak jsem se okamžitě vrátil na plac filmu Tenet.

Jak to šlo na place filmu The Batman předtím, než přišla korona pauza? Splnilo to vaše očekávání?

Naprosto. Našli jsme ten správný rytmus, takže bylo pak docela škoda muset najednou přestat. Ale je to těžké natáčení. Je to Batman a je to samozřejmě krásná práce. V podstatě jsem dotočil Chrisův film a pustil jsem se do Batmana, takže to celé bylo velmi rychlé. Následná pauza nebyla tedy vůbec od věci. Věřím, že celá situace, kterou teď prožíváme, se brzy zlepší.

Novinka Christophera Nolana Tenet do kin dorazí už 27. srpna.
-red-
foto/video: A24, Warner Bros., Vertical Entertainment © 2020

Do českých kin se před premiérou Nolanovy novinky TENET vrátil jeho fenomenální Počátek. Podívejte se na nový teaser k filmu.

  1. […] Robert Pattinson v našem prvním rozhovoru tvrdil, že takové tajnosti jako u Teneta ještě nezažil. Co byste k tomu řekl vy? […]

Comments are closed.