Febiofest je v plném proudu, Kristiána převzala Iva Janžurová (tipy z programu)

V pražském multikině Slovanský dům včera začal 27. ročník MFF Praha Febiofest. Na slavnostním zahájení převzala cenu Kristián za umělecký přínos herečka Iva Janžurová a cena putuje i za slovenským hercem a režisérem Milanem Lasicou. Zahajovacím filmem festivalu byl dokument Olgy Malířové Špátové Karel

Iva Janžurová s cenou Kristián na slavnostním zahájení.

Tradičně nejsilnější jsou v programu Febiofestu filmy v Hlavní soutěži a sekci Panorama. V Hlavní soutěži je třeba upozornit na velmi výrazný slovenský film Ivana Ostrochovského Služebníci, který se odehrává na počátku 80. let na bohoslovecké fakultě v Bratislavě. Tísnivý příběh mladých kněží a jejich střetu s totalitní mocí vyniká skvělou kamerou, vizuální a hudební stránkou a především neokoukanými hereckými tvářemi. Film je právem v užším výběru na Evropskou filmovou cenu.

Za pozornost rozhodně stojí i italská filmová adaptace románu Jacka Londona Martin Eden, která je zasazena do blíže neurčeného období v italské historii. Vizuálně působivé vyprávění vytváří fresku, která v mnohém připomíná největší klasiky italské kinematografie. Luca Marinelli dostal za hlavní roli cenu za nejlepší herecký výkon na MFF v Benátkách.

Martin Eden

Výrazným snímkem, který stejně jako Služebníci zamíří do české distribuce (od 24. 9.) je norské drama Naděje. Postarší umělecký pár Tomas a Anja žije ve zdánlivě spokojeném manželství obklopen početnou rodinou, kterou tvoří dynamický mix vlastních i nevlastních dětí. Když je Anje den před Vánocemi diagnostikována rakovina mozku v terminálním stádiu a zjistí, že jí nezbývá víc než čtvrt roku života, stav věcí se najednou ukáže v jiném světle. Je možné za tři měsíce dohnat roky zanedbaných vztahů a znovu nalézt ztracenou lásku? V hlavních rolích excelují Andrea Bræin Hovig a všem známý Stellan Skarsgård.

V sekci Panorama vás chceme upozornit zejména na výrazný polský snímek Corpus Christi, který byl za Polsko nominován na Oscara. Příběh o dvacetiletém delikventovi Danielovi, který v nápravném centru objeví duchovní cestu a následně se vydává za kněze nabízí divákovi absurdní drama podle skutečné události. Film do kin uvede AČFK už ve čtvrtek 24. září.

Do českých kin příští týden zamíří také nový film režisérské legendy Romana Polanského. Drama Žaluji! vypráví o nadějném mladém židovském důstojníkovi Alfredu Dreyfusovi, který byl degradován za špionáž pro Německo a odsouzen k doživotí na Ďáblově ostrově. Jedním ze svědků Dreyfusova veřejného lynčování je také Goerges Picquart pověřený vypátráním špeha. Když ale zjistí, že Němci stále informace dostávají, je zatažen do mocenských machinací. Polanského snímek ukazuje, že je možné uchopit historii tak, aby promlouvala i k dalším generacím.

Jiří Menzel a Václav Neckář ve filmu Ostře sledované vlaky

Festival samozřejmě uctí památku Jiřího Menzela. V programu jsou jeho snímky Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Rozmarné léto. V rámci profilu Ivy Janžurové se promítá Morgiana, Ene bene a Pension pro svobodné pány.

Podrobný program festivalu najdete zde. Ke každé vstupence festival dodá i roušku, v kinech jsou dodržována veškerá bezpečnostní opatření. Kromě mulitplexu Cinema City Slovanský dům se promítá také v kině Pilotů, Edison Film Hub a Ponrepu.

-red-
foto/video: MFF Praha Febiofest, Aerofilms, AČFK, Bontonfilm