Finále Plzeň je! Soutěžní přehlídka domácí tvorby odstartovala

33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň v západočeské metropoli odstartoval. Potrvá až do 30. září. Každý den nabídne premiéru či předpremiéru, soutěžní festivalové snímky, nahlédne do německé a slovenské filmové kuchyně, zjistí, kde v zahraniční kinematografii zanechali stopy čeští tvůrci a promítne i studentské prvotiny. „Jsem moc rád, že organizátoři letošní filmový festival Finále Plzeň nevzdali a přes covidovou nepřízeň jej uskuteční v novém termínu. Těším se, že naše město díky tomu ožije, že opět pocítíme festivalovou atmosféru a uvidíme zaplněná kina i skvělé snímky,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.


„Festival je letos opravdu bohatý na premiéry a předpremiéry. Každý festivalový den přinese alespoň jednu filmovou novinku, která vznikla v České republice,“ láká diváky programový ředitel Peter Badač. Festival zahájil snímek Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry. V sobotu se chystá projekce prvního dílu nového seriálu režiséra Jaroslava Brabce Zločiny Velké Prahy s názvem Dáma v studni. Nedělními novinkami budou snímky Karel (r. Olga Malířová Špátová) o legendárním Karlu Gottovi a všechny tři díly minisérie Petera Bebjaka Herec v hlavní roli s Janem Cinou.

Sváteční pondělí zve na premiéru prvotiny Tomáše Polenského Smečka o šikaně v hokejovém prostředí a premiérové uvedení dokumentu Češi jsou výborní houbaři Apoleny Rychlíkové o klimatické změně u nás pohledem mimozemských odborníků. V úterý uvedeme v premiéře film Tichý společník režiséra Pavla Göbla, který natočil podle své novely oceněné cenou Magnesia Litera, a dokumentární snímek Adély Jandec Sirotkové Neobyčejný život Josefa Spejbla o legendární plzeňské loutkové osobnosti.

Festival tradičně poskytuje svým návštěvníkům také pohled na zahraniční tvorbu. Letos se v rámci sekce ZOOM vydá objevovat krásy slovenské filmové produkce. Promítne snímky, které na Slovensku vidělo více než sto tisíc diváků, ale českou distribucí jen prolétly. Promítat se bude Loli parádička (r. Richar a Viťo Staviarsky), která v autentickém nářečí vypráví příběh o dvou outsiderech z východního Slovenska, či  hororově mysteriózní snímek Trhlina natočený Peterem Bebjakem. Festival uvede také slovenský politický thriller o reálných problémech slovenské politiky nazvaný Sviňa a komedii Šťasný nový rok.


Finále Plzeň se tradičně věnuje krátkým filmům v soutěžních i nesoutěžních sekcích. „Jejich popularita a hlavně ocenění, která sbírají v zahraničí, nás přivedly na myšlenku připravit speciální blok profesionálních krátkých filmů. vybrali jsme snímky Jiří, pes uprchlík s Jenovéfou Bokovou a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích, Perla režiséra Jana Kouřila a Figurant režiséra Jana Vejnara se známým francouzským hercem Denisem Lavantem,“ vypočítává programový ředitel Peter Badač. V pásmu FAMU v kině 01 – se představí osm krátkých animovaných filmů, které zazářily na Oscarech i mezinárodních filmových festivalech, včetně loutkového dramatu Darii Kacheevy Dcera.

Po dlouhé jarní odmlce, kdy se filmoví tvůrci nemohli setkávat mezi sebou, ani se svými diváky, se již řada z nich těší, až si vše vynahradí právě v Plzni. Potkat se budete moci např. s režiséry Jiřím Havelkou (Vlastníci), Romanem Vávrou (Svět podle Muchy), Slávkem Horákem (Havel), Olgou Malířovou Špátovou (Karel), Helenou Třeštíkovou (Forman vs. Forman), Václavem Marhoulem (Nabarvené ptáče) a dalšími.

Z hereckých a pěveckých hvězd se do Plzně chystají např. Jana Plodková (Bábovky, Hodinářův učeň), Klára Issová (Tichý společník), Jitka Čvančarová (Nabarvené ptáče), Martin Dejdar (Ženská na vrcholu), Josef Trojan (Šarlatán, Abstinent), Miro Žbirka (Meky), Jiří Mádl (Modelář, Hra), Bára Poláková (Bábovky, Krajina ve stínu), Petra Nesvačilová (Bourák, Karel, já a ty) a další. Zajímavým hostem, který přislíbil účast na festivalu, je také vnuk věhlasného malíře Alfonse Muchy George Mucha.


O Zlatého ledňáčka se letos utkají filmy Budiž světlo, Hra, Karel, já a ty, Nabarvené ptáče, Punk je hned, Staříci, Tiché doteky, Vlastníci a Žáby bez jazyka.

V kategorii dokumentů soutěží Postiženi muzikou, Sólo, Dálava, FREM, The Sound is Innocent, Letní hokej, Hluché dny a Kiruna – překrásný nový svět.

V kategorii Soutěž TV a internetové tvorby (seriály) se o Ledňáčka pokusí #marty is dead, Bez vědomí, Lajna 2, Přijela pouť, Rapl 2, Všechno je jinak a Zkáza Dejvického divadla.


V kategorii Film nebo minisérie pak Beze stopy, Klec, Můj bezvadnej život, Nonstop lahůdky, Vodník nebo Živé terče.

Na všechny akce, které nejsou ve venkovních prostorách, se účastník musí registrovat, u projekcí zdarma si vyzvedne vstupenku za 0 Kč. Do sálů tak nebude vpuštěn nikdo bez akreditace či platné vstupenky. Vstupenky si mohou zakoupit pouze registrovaní návštěvníci, a to nejlépe on-line. Prodej vstupenek na místě bude probíhat ve dvou oddělených boxech tak, aby bylo eliminováno tvoření front. Vstupenky jsou nepřenosné.

Festivalovým centrem zůstává Měšťanská beseda, nově bude připraven promítací sál také v Divadle Dialog.

Bližší informace i možnost zakoupit vstupenky najdete na webu festivalu zde.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz © 2020