Febiofest dnes otevírá očekávaný dokument Karel

Atraktivní předpremiérou očekávaného dokumentu Olgy Malířové Špátové Karel odstartuje v pražském Slovanském domě MFF Praha Febiofest. Festival byl na jaře jednou z prvních obětí koronavirové pandemie. Festival potrvá až do 25. září. Po letech se přesouvá ze Cinestaru do Cinema City Slovanský dům na pražských Příkopech. Regionální ozvěny začnou 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně, mezitím navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

Zakončovacím filmem zůstává na jaře ohlášená novinka japonského vítěze Cannes Hirokazu Kore-edy Pravda s Catherine Deneuve a Juliette Binoche v hlavních rolích.

Prestižní pětici snímků v Hlavní soutěži, mezi něž patří i drama Ivana Ostrochovského Služebníci z Berlinale nebo film Zemřeš ve dvaceti, který v Benátkách vyhrál cenu za nejlepší debut, posoudí tři čeští režiséři. Každý z nich také na festivalu uvede svůj film, Beata Parkanová svůj debut Chvilky, Slávek Horák novinku Havel a Jiří Mádl milostné drama Hra, v němž si zahrál hlavní roli.

Letošní ročník, který jako programoví ředitelé poprvé vedou Marta Švecová Lamperová a Nikolaj Nikitin, připravil novou soutěžní sekci. Soutěž komedií představí sedm zábavných artových snímků z různých koutů světa, včetně držitele ceny Evropského parlamentu LUX Bůh existuje a jmenuje se Petrunie nebo vítěze bombajského festivalu Opičí muž. O vítězi rozhodne 33 vybraných filmových fanoušků. Soutěž zahájí izraelská komedie Mossad! režiséra Alona Gur Arye.

Diváci nepřijdou ani o retrospektivu ikonického německého režiséra Maxe Ophülse, který točil v Paříži i Hollywoodu, fokus na významný jihokorejský festival v Pusanu nebo o řadu filmových novinek, promítaných v tradičních programových sekcích (Queer Now, Docs, Panorama, Generace, TV Now) i v nově vzniklých sekcích (Delikatesy z Východu, Planet Dark). Ve spolupráci s platformou Girls in Film festival představí nové filmy nastupující generace filmařek. Amatérští filmaři ukážou své krátké snímky na téma ekologie ve finále dalšího ročníku soutěže I ty jsi filmařem!

Doprovodný program proběhne v unikátním prostoru Zahrady Savarin, vchod z ulice Na Příkopě. Návštěvníci se mohou těšit na každodenní bohatý hudební, taneční a v neposlední řadě i filmový doprovodný program. Stejně tak zde proběhne oblíbený Hospodský kvíz či workshopy I ty jsi filmařem a Industry.

Volné vstupenky mohou diváci čerpat na základě diváckých akreditací. Zakoupit lze akreditace na 3, 5 nebo 8 dnů. Předprodej akreditací a výběr vstupenek je možný od 9. září na pokladnách kina Cinema City Slovanský dům nebo online na www.febiofest.cz.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, archiv © 2020