Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Začíná festival ELBE DOCK, udělí Cenu Pavla Kouteckého

V Ústí nad Labem odstartoval už tradiční Mezinárodní festival dokumentárních filmů ELBE DOCK, který se v sobotu přesouvá do Drážďan. Součástí filmové přehlídky dokumentárních debutů a výběru filmů z mezinárodních festivalů je také udělení prestižní Ceny Pavla Kouteckého. Ta se letos bude udělovat už po čtrnácté.

Tématem letošního ročníku je manipulace – nejen filmová, ale i v reklamě, politice, v obraze a s ním, se střihem, ale i se samotným divákem. “Rozpoznat rozdíl mezi skutečností  a manipulací je často obtížné i pro odborníky z filmu, médií, politiky a umění. V rámci doprovodného programu budeme vést debaty s vybranými odborníky na daná témata a ukazovat publiku, jak snadné je manipulovat a jak opatrní a kritičtí bychom měli být k okolnímu světu. ELBE DOCK je místem, kde se návštěvníci mohou zastavit, podívat se na filmy a dozvědět se něco nového nejen o dokumentu, ale i o místech, kde žijí,“ vysvětluje ředitel festivalu Filip Kršiak z festivalu ELBE DOCK.

Cena Pavla Kouteckého se bude vyhlašovat na balkóně kina Hraničář v pátek 4. září od 21 hodin. Slavnostním večerem bude provázet moderátorské duo známé především díky autorskému podcastu Buchty Ivana Veselková a Zuzana Fuksová z Radia Wave. O nejlepší dokumentární debut soutěží film Morava, krásná zem III, snímek Sólo, dokument Kiruna – překrásný nový svět, snímek Viva video, video viva a dokument FREM Viery Čakányové.

Program vyvrcholí nedělním předáváním Cen ELBE DOCKu v Drážďanech. O nejlepším středoevropském dokumentárním debutu bude rozhodovat porota složená z pěti evropských producentek a filmařek.

Zahajovacím snímkem, který bude promítán dnes večer od 20:00 ve Veřejném sálu Hraničář, který se na následující dny stává festivalovým centrem, je Výhody cestování vlakem. Hraná prvotina španělského režiséra Aritze Morena vypráví příběh mladé ženy Helgy, která ve vlaku potkává psychiatra Ángela, experta na opravdu nezvyklé poruchy chování. Bizarní příběh plný černého humoru a schizofrenie zaznamenal úspěch nejen ve Španělsku, ale například i na festivalu v Tokiu. Snímek je uveden v rámci sekce Best of, která přináší první a druhé hrané celovečerní filmy, které měly úspěch na světových filmových festivalech.

Výhody cestování vlakem

Mezinárodní festival ELBE DOCK je zaměřen na debutující tvůrce, které oceňuje v několika soutěžních kategoriích. O Ceně Pavla Kouteckého budou letos rozhodovat filmový režisér a scenárista Michal Hogenauer, jehož film Tambylles měl v roce 2015 premiéru na festivalu v Cannes, držitel Českého lva a Ceny české filmové kritiky za scénář k seriálu Hořící keř Štěpán Hulík, Nezávislá výtvarná kritička, kurátorka a autorka dokumentárních filmů o umění, která působila jako ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová a výtvarník a děkan Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Pavel Markus, který v současné době dokončuje videoinstalaci pro historický objekt rybího trhu v centru města Rijeka.

Michal Hogenauer (foto: archiv)

V porotě Ceny ELBE DOCK pro středoevropské dokumentární debuty zasedne pět žen. Producentka a  členka Filmového poradního sboru Kulturní nadace Svobodného státu Sasko Jana Endruschat, filmová producentka Marta Golba, filmová producentka a filmařka Agnes Horvath-Szabo, výkonná ředitelka a zakladatelka filmově-vzdělávacího festivalu pro mládež s názvem Young Film Fest Mária Môťovská, a producentka ve společnosti Frame Films, která vybírá dokumenty pro trh East Silver Market při Institutu dokumentárních filmů a pro dokumentární sekci při MFF Karlovy Vary Hana Blaha Šilarová.

Od 1. do 6. září festival obsadí nejen Veřejný sál Hraničář, ale i Kino Bárka a v rámci doprovodných programů i ústecký protiatomový bunkr a festivalovou maringotku neboli Česko-německou mobilní galerii, která byla v srpnu umístěna na Mírovém náměstí a nyní se přesouvá před Hraničář, kde bude sloužit jako prostor pro diskuze nebo koncerty. Mimo to se návštěvníci mohou těšit na prohlídku vizuálním smogem, která proběhne v Ústí i Drážďanech. Filmy a doprovodné akce je možné vybírat na webových stránkách festivalu, kde lze program procházet také podle data, nebo podle jednotlivých sekcí.

Elbe Dock 2019

V sobotu 5. září se festival přesouvá do Drážďan, kde v prostoru bývalého nákladového nádraží zahájí program film zesnulého režiséra Pavla Kouteckého Občan Havel. Po něm diváky čeká například film Naše malé Polsko režiséra Matěje Bobříka nebo slovenský film Hluché dny Pavola Pekarčíka. Večer vyvrcholí maratonem českého seriálu Česká soda. Kultovní pořad z devadesátých let posouval hranice divácké tolerance a je připomínkou nebývale nekorektního humoru. Německá část festivalu bude slavnostně zakončena v neděli v 18:00 vyhlášením Ceny ELBE DOCKu a koncertem avantgardního violoncellisty a skladatele Štěpána Filípka. Poté následuje promítání filmů oceněných Cenou Pavla Kouteckého a Cenou ELBE DOCKu.

program a bližší informace na www.elbedock.cz

-red-
zdroj: Nikola Páleníčková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast