Zlín se vrací do budoucnosti – tipy z profilové sekce

60. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně odstartuje už v pátek 4. září. Letos nese podtitul Návrat do budoucnosti, dramaturgicky rozdělený do tří skupin: dokumentární filmy, hraná sci-fi a doprovodný odborný program věnující se filmovým trikům. Kterým kouskům z programu se určitě vyplatí věnovat pozornost? Vybrali jsme za vás.

Dokumenty

Nikdo, kdo aspoň jednou v životě držel v ruce ovladač, by si neměl nechat ujít dokument Video Games: The Movie, ukazující raketový vzestup tohoto miliardového byznysu – od Maria přes Call of Duty až po GTA.
Zážitek zakotvený více v realitě, než ve fantazii můžete hledat v Apollu 11, loňském dokumentu o prvních krocích člověka na Měsíci, který se stal definujícím zážitkem pro celou jednu generaci. Celý film tvoří výhradně dosud nezveřejněné, unikátní záběry.

Apollo 11 (2019)

Chcete-li se vrátit zpátky na Zem, dokument Lepší profil pak mapuje zákulisí influencerské kultury a jejich popularity na sociálních sítích na případu 16letého Austyna z maloměsta v Tennessee, který se v online světě těší obrovském zájmu. Jak to s ním vypadá v realitě?

Metropolis (foto archiv)

Hrané filmy

Jak si v roce 1926 filmaři představovali rok 2027? Můžete to zjistit v snímku Metropolis, německou vizí města budoucnosti, technologického zázraku a symbolu pokroku. Film Fritze Langa je jednou z prvních velkých sci-fi filmů historie, ze kterého tehdejším divákům padaly čelisti na podlahu kinosálů.
Než se jeden z nejkreativnějších režisérů současnosti Brad Bird pustil do režie Úžasňákových nebo Mission Impossible, uhranul publikum i diváky krásným animákem Železný obr, který v kulisách studené války vypráví příběh přátelství devítiletého chlapce a několikametrového robota, kterého musí schovat před svou mámou i americkou armádou.

Falešná hra s králíkem Roggerem

Doporučujeme určitě i Falešnou hru s králíkem Rogerem vizionáře Roberta Zemeckise, který se v tomto filmu stal průkopníkem spojení hraného filmu právě s kreslenými postavami, které později zpopularizoval Space Jam. Samozřejmě nemůže chybět jedna z největších sci-fi klasik všech dob, Návrat do budoucnosti od stejného režiséra, který celé programové sekci dal jméno.

Vynález zkázy

Triky

Užít si na velkém plátně pecky, jako je Matrix, Vynález zkázy nebo 2001: Vesmírná odysea je vždycky radost, zvlášť pro generaci, která v době původního uvedení tuto možnost ještě neměla. O to větší radost máme, že vybrané projekce doprovodí úvod kinematografických odborníků Kamila Fily a Borise Masníka.

Pro rozšíření obzorů o době, kdy Československo bylo velmocí v oblasti filmových triků, doporučujeme zajít na dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman, který vás nadchne a překvapí vyobrazením rozličných způsobů, kterými legendární český klasik tvořil rozličné světy plné dobrodružství a třeba i dinosaurů skoro 40 let před premiérou Jurského parku.

Sekce je věnována současníkovi Karla Zemana, americkému výtvarníkovi Rayi Harryhausenovi, který by letos oslavil 100. narozeniny a který inspiroval takové současné velikány, jako je Steven Spielberg nebo Tim Burton. Světu filmu dal takové klasiky, jako jsou loutky ze Souboje titánů, Jásona a argonautů nebo Sedmé Sindibádovy cesty.

Na celý program se podívejte zde.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Zlín Film Festival, archiv © 2020