Na Anifilmu zvítězil Správnej sound z Japonska a francouzský příběh o psí hrdince Maroně

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm Liberec úspěšně probíhá a blíží se do finále. Vzhledem k situaci a opatřením, která nastávají, bylo slavnostní zakončení Anifilmu přeneseno z divadla F. X. Šaldy do virtuálního prostoru. V mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělého diváky získal hlavní cenu japonský film Správnej sound (režie Kenji Iwaisawa), vtipně střelený snímek o síle hudby a potřebě seberealizace. Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti se porota rozhodla udělit filmu Marona vypráví svůj příběh (režie Anca Damian), který vypráví o potřebě štěstí, hledání domova a to z psího pohledu.

Správnej sound (Japonsko, 2019)

Krátké filmy

V kategorii krátkých filmů zvítězilo polské naturalistické road movie Acid Rain (režie Tomek Popakul) a mezi studentskou tvorbou zabodoval český film Dcera režisérky Darii Kashcheevy. Mezi nenarativními a abstraktními animacemi získal hlavní cenu švýcarský snímek Průměrné štěstí (režie Maja Gehring) a nejlepším videoklipem je české video režijního tandemu Bety Suchanová a Nora Štrbová pro rapovou dvojici P/\ST a jejich píseň Tíseň. V kategorii VR filmů uspěl americko-francouzský film BattleScar – punk vynalezly holky (režie Martín Allais, Nico Casavecchia).

Dcera (režie: Daria Kasheeva)

Český obzor

O vítězích národní soutěže Český obzor rozhodla ještě před zahájením Anifilmu svým hlasováním Rada animovaného filmu. Nejlepším animovaným dílem, které radní volili napříč všemi kategoriemi Českého obzoru, byla hlasováním rady zvolena Dcera režisérky Darii Kashcheevy. Tento film získal cenu i v kategorii studentský film. S celkem třemi cenami z Anifilmu si tak Dcera může připsat další úspěch v už tak fenomenální soupisce cen. Nejlepší krátký film se letos poprvé musel popasovat i s celovečerní konkurencí a stal se jím snímek Pračka Alexandry Májové. Tato autorka spolu s Kateřinou Karhánkovou získala cenu i v kategorii nejlepší televizní / online seriál za epizodu Na Lanýže ze seriálu Mlsné medvědí příběhy. Cenu za nejlepší zakázkové dílo získal spot Dezinformace v online prostředí v režii Kryštofa Pacourka, cenu za nejlepší videoklip Talya La Lia: Shredder od režisérského dua Eliška Oz a Lee Oz.

Pračka (režie: Alexandra Májová)

Počítačové hry

Poslední soutěží je klání počítačových her. Zde v kategorii Nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil britský projekt z Inkle Studios Heaven’s Vault a cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší česká hra Jakuba Dvorského Pilgrims ze studia Amanita Design, které stojí za dalšími populárními hrami Machinarium a Samorost.

Pilgrims

Na samém začátku letošního Anifilmu byla udělena Cena za celoživotní přínos animovanému filmu Ivo Špaljovi. Tento mistr filmového zvuku je známý z mnoha animovaných filmů i dlouhodobou spoluprací s Janem Švankmajerem.

Ivo Špalj přebírá cenu na Anifilmu (foto: René Volfík)

Liberec a Anifilm

Liberec se letos stal novým domovem Anifilmu a je zřejmé, že to byla pro město i festival šťastná volba. Festival se městem proplétal na mnoha místech a využil zázemí, které mu Liberec nabízel. Liberecký zámek se stal přirozeným centrem festivalu, sály multiplexu Cinema City v obchodním centru Forum divákům poskytly kvalitní projekci i pohodlí, kino Varšava vytvořilo alternativní prostor pro projekce i diskuse s tvůrci (a také kvalitní kávu), Lidové sady se staly centrem programů pro rodiny a děti, sál v Krajské vědecké knihovně byl místem především pro prezentace, přednášky a diskuse, promítalo se i v kongresových prostorech Grandhotelu Zlatý lev a náměstí Dr. Edvarda Beneše vytvořilo nádhernou kulisu pro letní, vlastně podzimní, kino.

Anifilm v Lidových sadech v Liberci

V mezinárodních soutěžních sekcích se utkalo 136 snímků: 9 celovečerních filmů, 34 krátkých filmů, 41 filmů vytvořených studenty, 23 videoklipů, 15 abstraktních a nenarativních snímků a 14 VR filmů. V mezinárodním měřítku soutěžilo také 15 počítačových. V národní soutěži Český obzor se v pěti kategoriích utkalo 73 filmů z ateliérů českých animátorů. I s doprovodnými filmy se pak na letošním Anifilmu promítalo přes 450 filmů.

Festival Anifilm jako mnoho dalších akcí po celém světě postihla koronavirová situace, namísto původního května probíhá v náhradním termínu od úterý 6. do neděle 11. října. Na poslední chvíli před začátkem dalších vládních opatření, která uzavírají kulturu včetně kin a tedy i filmových festivalů. Díky podpoře města Liberec, Libereckého kraje, Ministerstva kultury, Státního fondu kinematografie a dalších partnerů se tedy podařilo festival letos přesunout nejen v prostoru z Třeboně do Liberce, ale i v čase. Takové změny opravdu patří do kouzelného světa animace.

-red-
foto/video: Anifilm, Totalfilm.cz © 2020