Helmut Newton by slavil 100 let – unikátní dokument je nyní online

31. října 2020 by legendární fotograf Helmut Newton oslavil 100. narozeniny. Nyní máte možnost připomenout si ho nejnovějším filmem o jeho životě, který po zářijové kinopremiéře nyní vstupuje do online distribuce. Snímek Helmut Newton: Nestoudná krása je exkluzivně k vidění online na platformách Aerofilms.cz a DAFilms.cz.

Dokumentární film německého režiséra Gero von Boehma přibližuje osobnost fotografa Helmuta Newtona (1920–2004), legendy nejen módní fotografie. Newton svým provokativním, a přitom precizním přístupem k módní fotografii a k fotografii aktů navždy změnil pojetí těchto žánrů a stal se vzorem a ikonou pro mnoho dalších fotografů a umělců.

Helmut Newton – mladý židovský fotograf – je donucen opustit nacistický Berlín a vydává se do světa: na konci své odyssey se stává mezinárodní hvězdou. Jeho drzé, poutavé fotografie vytvářejí nový, často provokativní obraz ženy, který rezonuje dodnes.
V 70. letech započal Helmut Newton svou avantgardní fotografií novou epochu. Dosud nikdy nebyly v módních časopisech a módní reklamě ženy zobrazovány podobným způsobem. Newton zachycoval svoje modelky v doprovodu velkých, na pohled agresivních psů, v temných, spoře osvětlených nočních uličkách, s nebezpečnými proprietami jako jsou nože, či v mužském oblečení – stručně řečeno, v rozporu s vžitými společenskými normami.

Jak Newton ovlivnil způsob, jakým se díváme na ženské tělo? Jaký úhel pohledu a skryté touhy nám svou fotografií zprostředkoval? Jsou ženy na jeho fotografiích sexuální objekty nebo subjekty? Jak je Newtonova tvorba vnímána dnes? Poutavý dokument Gero von Boehma nabízí možnost vydat se společně s Helmutem Newtonem a „jeho“ ženami na putování rozličnými obdobími autorova neobyčejného, často dramatického života, a poznat jeho dílo a jeho svět. Máme možnost nahlédnout do Newtonova rozsáhlého fotografického archivu a poznat mnoho aspektů osobnosti tohoto kontroverzního fotografa.

Helmut Newton v Monte Carlu v roce 1987

Film přichází právě v době, kdy je pohled umění – výtvarných umělců, fotografů i filmových autorů – na ženské tělo podrobován vnějšímu tlaku. Konkrétní díla jsou označována za „nemorální“. Muzea vedou diskusi, zda mají být taková díla odstraněna z veřejného prostoru. Nastala doba, kdy vkus je diktován zvnějšku? Fotografie Helmuta Newtona existují dál, na pozadí této pozoruhodné a napjaté doby.

Film na Aerovod.cz: https://aerovod.cz/katalog/helmut-newton-nestoudna-krasa
Film na DaFilms.cz: https://dafilms.cz/film/11683-helmut-newton-nestoudna-krasa

-red-
foto/video: Artcam, Aerovod.cz © 2020