Listopadová Mezipatra proběhnou online, v Hlavní soutěži bude 11 filmů

Vzhledem k aktuální situaci se také pořadatelé letošního queer festivalu Mezipatra rozhodli, že se letošní 21. ročník uskuteční online. Celý festival bude od 5. do 21. listopadu probíhat na VoD platformě aerovod.cz. Mezipatra letos uvedou v Hlavní soutěži celkem 11 celovečerních snímků, mezi kterými jsou nově zařazeny i vybrané dokumentární filmy. Proběhne i tradiční zahájení a zakončení festivalu, letos formou živého streamingu na platformě Moje kino LIVE. Cena za zhlédnutí jednoho snímku bude 80 Kč. Připraveny jsou ale i výhodné balíčky.

Připravit festival v době pandemie pro nás znamenalo bezprecedentní výzvu”, říká ředitel festivalu Pavel Bicek. „Letošní rok představoval naprosté zboření statu quo ve filmovém průmyslu. Mnohé festivaly se nekonaly vůbec, některé online, jiné pouze zveřejnily program, který by se býval konal, pokud by to bylo možné. Zároveň se na různě dlouhou dobu přestaly točit nebo dokončovat filmy. V tomto filmovém vakuu bylo pro naše dramaturgyně a dramaturgy nepředstavitelně těžké sestavit program letošních Mezipater, ale podařilo se. A musím podotknout, že máme připravený jeden z nejlepších programů, které pamatuji,” uzavírá.

Mezipatra v pražském Světozoru (foto: Mezipatra)

Výběr filmů se nese v duchu tématu ročníku „Zotavení“, které obrací pozornost k duševnímu a fyzickému zdraví queer komunity. Mezi nejočekávanější snímky letoška patří podmanivá gay odysea Hic (Vento Seco), která zobrazuje limity monogamie a chápe ji jako překážku k opravdové slasti. S hlavním hrdinou Sandrem divačky a diváci prožijí nespoutané sexuální fantazie pod spalujícím brazilským nebem. Provokativní snímek měl světovou premiéru na letošním Berlinale.

Hic

Z jižní Ameriky pochází i další dva snímky. Lovec (El Cazador) pojednává o možném nebezpečí na seznamovacích aplikacích. Drama Jedna z tisíce (Las mi y una) z argentinské chudinské čtvrti ukazuje rozvíjející se vztah dvou mladých dívek plný otazníků a sebepoznání.

Nic ve zlým

Osudy mladé generace ukazuje snímek Nic ve zlým (Futur Drei). Parvisovi rodiče jsou z Iránu, on ale vyrůstal v ospalém německém maloměstě. Mladík si proto není jistý, kam vlastně patří. Pestrobarevný snímek o hledání vlastní identity, přátelství, důvěře a potřebě sounáležitosti získal po právu letošní cenu Teddy Award. O sebepřijetí usiluje syn ruských židovských migrantů David ve filmu Minjan (Minyan). Jsou totiž 80. léta v New Yorku a on má konečně možnost nakouknout do vzrušujícího prostředí gay komunity. Jenže nevázaný život si začne vybírat svou daň.

Svobodu a nezávislost si cení také dospívající Lola. Její představa však naráží na maloměšťáckou povahu otce, pro kterého je idea tradičního rodinného štěstí nedotknutelná. Emocionální proměnu hrdinky přesvědčivě ztvárnila začínající herečka Mya Bollaers, která byla za svůj výkon nominována na řadu filmových evropských cen a získala významnou cenu Magritte Award pro nejlepší herečku.

Snímek režisérky Claire Oakley Make up zachycuje strastiplný proces dospívání se vším jeho zmatením z nového světa a vlastní identity. Činí tak originálně formou spojení žánrů hororu, psychologického dramatu i lesbické romance. Tajemný je i jihokorejský snímek Mezidobí (Between the Seasons) o lásce dvou dívek ve společnosti, ve které osobní štěstí a odlišnost nejdou ruku v ruce. Divačky a diváci se mohou těšit i na poslední film režiséra a provokatéra Bruce LaBruce Svatý Narcis (Saint Narcisse). Dvaadvacetiletý Dominik má menší fetiš –⁠ jediné, co ho dokáže vzrušit, je obraz jeho samotného. Většinu svého času proto tráví focením polaroidových autoportrétů. Poklidné dny plné sebelásky ale naruší zpráva o smrti Dominikovy milující babičky a odhalení velkých rodinných tajemství… Drama vypráví příběh o pomstě, které může vést k vykoupení, ale i finální destrukci.

Svatý Narcis

Dokumenty v hlavní soutěži zastupuje Děvčátko (Petite fille) z Francie o rodičovské lásce bez hranic. Sedmiletá Sasha vždy věděla, že je dívka. Rodiče a sourozenci její pravou identitu přijímají, především ve škole ale rodina naráží na překážky a nepochopení. Navždy Amber (Always Amber) ukazuje osudy nejlepších přátel Amber a Sebastiana. Oba teenageři jsou nebinární a společně žijí bezstarostný život plný snů a parties, aniž by se přemýšleli, co bude zítra. Idylický svět ale nabourá realita, láska, zábrany a nedorozumění.

Děvčátko

Mezipatra každoročně navštíví kolem 10 000 divaček a diváků v pražských, brněnských a regionálních kinech.
Více na www.mezipatra.cz

-red-
zdroj: L. Nushi 
foto/video: Mezipatra, Totalfilm.cz © 2020