Nebe: Filmová zpověď Tomáše Etzlera o Číně v kinech na konci října (trailer)

30. října 2020 vstoupí do českých kin celovečerní filmový dokument Nebe známého novináře Tomáše Etzlera, se kterým na scénáři a režii spolupracovala Adéla Špajlová. Tomáš Etzler pracoval sedm let v Číně jako zpravodaj pro CNN a Českou televizi. Vedle CNN a ČT se jeho práce objevila také v BBC, ITN, Channel 4 nebo švýcarské SFR. Za svou práci Tomáš obdržel řadu mezinárodních ocenění, včetně ceny EMMY.

Každodenní syrová realita, kterou Tomáš Etzler v Číně zažíval na vlastní kůži sedm let, ve filmu silně kontrastuje s mikrosvětem malé vesnice na severovýchodě Číny. Film kombinuje původní materiály natočené čínským štábem s videoarchivy autora vzniklé během jeho působení v Číně (stálý zpravodaj České televize a CNN). Tomáš Etzler provádí diváka Říší středu tak, jak ji krok za krokem poznával. K vlastnímu údivu nalézá na čínském venkově „oázu“ silně kontrastující s jeho osobními zkušenostmi. Mikrosvět, který má, podle Tomáše, co říci nejenom Číně, ale celému světu.

Nebe (foto: Pilot Film)

„Ve světě není dokumentů o Číně mnoho. U nás už vůbec ne. Po osmi letech práce vím proč. Jsem šťastný, že film je hotov a nesmírně vděčný všem, kdo ho pomohli přivést na svět. Teď už jenom doufám, že o dokument bude zájem, a že příběh, který jsem v Číně nalezl, diváky osloví stejně silně, jako oslovil mě,“ říká Tomáš Etzler.

Nebe (foto: Pilot Film)

Žádný poctivý novinář žijící a pracující v Číně nemůže ignorovat témata související s porušováním lidských práv. Zpracovávání těchto témat je tou nejtěžší novinářskou prací, kterou jsem kdy dělal,“ vysvětluje Tomáš Etzler. „Nápad natočit dokument o čínských opuštěných dětech se zrodil spontánně v Pekingu v druhé půli roku 2012. Už jenom najít ústav, který by nám dovolil natáčet, zabralo osm měsíců. Situace ve státních sirotčincích je totiž natolik katastrofální, že tam žádné štáby nepouštějí. Před natáčením jsme byli připraveni na nejhorší. Na to, že najdeme zbídačený ústav, ve kterém živoří špinavé, podvyživené děti pod lhostejným dohledem opatrovnic. Našli jsme pravý opak.  Objevili jsme svět bezpodmínečné lásky řádových sester k postiženým dětem. Čína je i svými vlastními občany považovaná za nelítostnou materialistickou společnost, kde láska a soucit nemají místo. Náš dokument ukazuje, že to neplatí všude.“

Nebe (foto: Pilot Film)

Adéla Špaljová o spolupráci na filmu Nebe říká: „Nabídka přišla úplnou náhodou. Dostalo se ke mně něco přes 20 hodin materiálu v čínském dialektu. Aby ale dokument fungoval, musela jsem ho doplnit ukázkami z Tomášových reportáží z Číny a jeho osobním vyprávěním. Tomáš je neuvěřitelně skromný, pokorný a citlivý člověk. To on je duší filmu Nebe a já pevně věřím, že se podařilo otisk jeho duše prodchnout i tímto dokumentem.“

Film do kin dorazí 30. října.

-red-
zdroj: Johana Turner 
foto/video: Pilot Film © 2020