Tvůrci filmu Poslední závod zveřejnili teaser a sbírají peníze na dokončení filmu

Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Už je to více než sto let, kdy zahynuli na krkonošských hřebenech. Ale co se tehdy nedaleko Labské boudy opravdu stalo? Nemělo tohle drama více než dva hrdiny? Tvůrci filmu Poslední závod se rozhodli natočit příběh Hanče, Vrbaty a také Emericha Ratha, příběh odvahy, přátelství a pevného charakteru tak, jak se skutečně udál. (Jednou už o tragickém příběhu film vznikl. V roce 1956 šel  do kin film Synové hor s Josefem Bekem a Jiřím Valou. Bohužel se zcela nedrží faktů a je poplatný době svého vzniku.) Ovšem ztížené podmínky natáčení v mrazu a v náročném horském terénu znamenají pro filmaře zvýšené náklady. Potřebné peníze se proto rozhodli získat prostřednictvím crowdfundingové kampaně na platformě Donio. Pomozte odvyprávět pravdivý příběh Hanče, Vrbaty a Ratha a podpořte vznik filmu Poslední závod a podívejte se na videa k filmu. 

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Hory se zpočátku století začaly dynamicky proměňovat, zejména díky jedné novince v českých zemích – lyžím. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát….
Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a Emerich Rath byl ze všeobecně známého příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění jako bezdomovec.

Poslední závod (foto: Punk Film)

Poslední závod, drama z počátků lyžařského sportu podle skutečné události, vzniká v produkční společnosti Punk Film, v režii Tomáše Hodana, který je zároveň autorem námětu a scénáře. Natáčet by se mělo v únoru a březnu na autentických místech v Krkonoších, premiéra je plánovaná na 24. 2. 2022. V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek, který už trénuje na starých dřevěných lyžích a otužuje se, aby náročné natáčení zvládl. Další postavy historického příběhu ztvární Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Eva Josefíková, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek a Pavla Beretová.

Poslední závod (foto: Punkfilm)

Chceme i v této složité době dál tvořit, co to půjde. Neztrácíme naději a stále věříme, že naše práce má smysl. Na hřebenech budeme každý den bojovat s nepřízní počasí, a proto potřebujeme podporu fanoušků tohoto příběhu a našeho filmu. Rozhodl jsem se pro crowdfunding na Donio, protože je to česká firma, která na rozdíl od jiných poskytuje projektům 100 % vybraných peněz a nestrhává si provizi. Také mě zaujalo, když za jeden den vybrali 14 milionů korun na plicní ventilátory a velmi tak pomohli během první vlny coronaviru,“ vysvětluje producent filmu Ondřej Beránek.

Kampaň na Doniu běží od 13. října do 14. listopadu s cílem vybrat minimálně 500 000 Kč a ideálně 2 000 000 Kč. Půl milionu korun, to je jeden natáčecí den navíc. Milion korun znamená další den „na place“ a možnost natočit lepší sportovní a dramatické scény závodu lyžařů na hřebenech Krkonoš. Co se bude dít, podaří-li se vybrat 1,5 milionu? „Vzkřísíme starou Labskou boudu. Díky počítačům a této podpoře budeme schopni filmově vrátit již neexistující romantickou starou Labskou boudu na hřebeny Krkonoš a tu novou betonovou vymažeme,“ odpovídá Ondřej Beránek. Vysněnou čtvrtou metou jsou 2 miliony: „Počasí na hřebenech se stále mění, a ne vždy zvládneme točit navazující záběry ve stejných podmínkách, zase si pomůžeme počítači a uděláme zimu opravdu mrazivou tak, aby nám byla zima i v kině,“ slibuje producent.

Kryštof Hádek s jednou z nabízených odměn za podporu filmu – ručně pletenými rukavicemi

Každý z dárců za své peníze získá nejen bohulibý status donátora české kinematografie, ale také některou z atraktivních odměn souvisejících s filmem Poslední závod. Třeba ručně pletené krkonošské rukavice, ponožky nebo návleky – štulpny, repliky lyží Bohumila Hanče – ideálně v kombinaci s exkluzivním kurzem lyžování na dobových lyžích, vstupenky na slavnostní premiéru, tradiční norské svetry, trička, čepice, filmový plakát nebo pohlednici s podpisy herců či praktické drobnosti s logem filmu Poslední závod. Dáváte-li před hmotnými statky přednost intenzivním zážitkům, dopřejte si výlet na běžkách s režisérem Tomášem Hodanem, herci Kryštofem Hádkem a Markem Adamczykem včetně noclehu v hotelu Savoy ve Špindlerově mlýně, účast na natáčení s přespáním na Labské boudě, místo ve filmovém komparzu…  Opravdu je z čeho vybírat!

Je nám ctí, že na naší platformě můžeme podpořit tak výjimečný projekt. Celovečerní film, který půjde do kin, je pro nás výzvou, kdy si vyzkoušíme sílu crowdfundingu. Dočkali jsme se projektu s přesahem pro budoucí generace, je to krásná spolupráce s velkým nasazením, láskou a vášní. Děkujeme za ni,“ říká Lucie Hanáčková z portálu Donio.

Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal. Buďte u toho a pomozte nám natočit kvalitní český film!“ vyzývají tvůrci filmu Poslední závod.

zdroj: Simona Andělová
foto/video: Punkfilm © 2020