Alchymická pec: Dokument o Janu Švankmajerovi má online premiéru

Dokumentární film o jedné z nejvýraznějších postav české kinematografie Janu Švankmajerovi vstoupí do online distribuce již 30. listopadu. Diváci si tak snímek, který dokumentuje režisérovo myšlení, tvorbu a život mohou vychutnat na portálech: Aerovod.cz, DAFilms.cz, iTunes.com nebo O2 Videotéka.

Střihač Jan Daňhel a kameraman Adam Oľha byli během prací na posledním celovečerním filmu surrealistického tvůrce Jana Švankmajera Hmyz, osloveni filmovým producentem Jaromírem Kallistou i samotným režisérem, aby se skrze dokumentární film pokusili odkrýt jejich dosavadní myšlení, život a dílo.
Film autenticky dokumentuje události a osoby, které výrazně ovlivnily režisérovu tvorbu. Mezi hlavní z postav patří Švankmajerova osudová láska a manželka Eva, se kterou prožil 45 let života. A zároveň s ní spolupracoval na většině svých projektů, mezi něž spadá například Otesánek, Šílení, Lekce Faust či Něco z Alenky.

Jan Švankmajer

Zároveň také zachycuje dlouholetou spolupráci Švankmajera s producentem Jaromírem Kallistou a jejich filmovou společnost Athanor, v níž Švankmajerova filmová díla od počátku devadesátých let výhradně vznikají. Tvůrci měli při tvorbě snímku obavy z pověstné uzavřenosti Jana Švankmajera, který až dosud jakoukoli výraznější sebeprezentaci tvrdošíjně odmítal. Byli však příjemně překvapeni, když jim dovolil vstoupit i do značně hlubinných vrstev a intimních zákoutí své osobnosti a svého života. A dovolil jim nahlédnout nejen do své hlavy, ale i do své tvrze v Horním Staňkově, kterou se svojí ženou Evou přebudovali na jakousi “surrealistickou tvrz”. Ta se stala nejen útočištěm, ale především místem pro sbírku jeho přízračných objektů, magických fetišů a rituálních nástrojů z Afriky a Oceánie.

Snímek Alchymická pec není pouhým shrnujícím dokumentem. Je především živým, imaginativním a hravým situačním filmem. A také ukazuje, že i světová kinematografie může vznikat „na koleni“ a že skrze autentický prožitek magického světa lze možná zvítězit… i nad smrtí.

Alchymická pec měla mít v kinech premiéru už letos na jaře, ale ta byla kvůli Covidu-19 odložena na podzim. A ani tento termín kvůli druhé vlně pandemie nevyšel. Proto se distribuční společnost CinemArt spolu s producentem a tvůrci filmu dohodli, že už nechtějí nechat diváky čekat na další nejistý termín a film jim umožní zhlédnout na online platformách. Ale zároveň platí, že až se kina pro diváky znovu otevřou, budou si jej moci vychutnat i na velkých plátnech.

Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2020