Léto 85 vyhrálo u diváků Festivalu francouzského filmu

Poslední snímek režiséra Françoise Ozona Léto 85 nejvíce zaujal publikum 23. ročníku Festivalu francouzského filmu, který se letos konal online na platformě Dafilms.cz. Děj filmu režisér zasadil na francouzské pobřeží v Normandii, do léta roku 1985 a vrátil se ke svým kořenům mistrovsky odvyprávěným příběhem, který dokonale zprostředkovává atmosféru poloviny osmdesátých let. Film je inspirovaný románem Aidana Chamberse Dance on my Grave.

Četl jsem ho v roce 1985 a naprosto mě nadchnul. Hluboce mě oslovil. Je to hravá a nápaditá kniha, jsou v ní kresby, výstřižky z novin, mění se v ní vypravěčské úhly pohledu. Tak moc mě bavila, že když jsem začal režírovat krátké filmy, říkal jsem si, že jestli někdy natočím celovečerní film, jako první udělám adaptaci tohohle románu,” popisuje vznik filmu François Ozon. Film je v ČR distribuován společností Aerofilms. Zhlédnout jej lze legálně na portálu aerovod.cz nebo kliknutím na přehrávač pod tímto odstavcem.

Na druhém místě se umístil dokumentární snímek Aznavour a jeho svět o francouzském šansoniérovi, zpěvákovi a textaři arménského původu Charlesi Aznavourovi režiséra Marca di Domenica. Pro mě byl tento film opravdovým objevem, je to neuvěřitelně silný film. Edit Piaf darovala Charlesi Aznavourovi jeho první příruční kameru v roce 1948. Až do roku 1982 pak velký Charles natáčel svůj život. Režisér Marc di Domenico zvolil hlas francouzského herce Romaina Durise, který filmem provází a čte krásné texty Charlese Aznavoura,” říká Luc Lévy, ředitel Francouzského institutu v Praze.

Třetí místo patří novému dokumentu reportéra, fotografa a režiséra Yanna Arthuse-Bertranda a francouzsko-ukrajinské režisérky Anastasie Mikové Žena, který vypráví příběh o ženskosti bez ohledu na národní, kulturní či generační hranice. Žena je celosvětový projekt, který dává možnost promluvit více než dvěma tisícovkám žen z padesáti zemí světa. Snímek do české distribuce zakoupila společnost Bohemia Motion Pictures.

Diváci hlasovali v soutěži, která se realizovala s leteckou společností Air France. Air France uspořádalo soutěž také pro studenty jazykových kurzů na Francouzském institutu.
Festival pro diváky připravil sedm exkluzivních francouzských filmů, které promítl během sedmi festivalových večerů a bonusový program během celého trvání festivalu.

-red-
zdroj: G. Zajícová, FFF
video: Aerofilms.cz, Totalfilm.cz, UniFrance, Bohemia MP © 2020