Šarlatán vyslaný za Česko na Oscary bude od neděle k vidění online

Nejvýraznější a nejúspěšnější film letošního roku, drama Agniezky Holland Šarlatán vstoupí v neděli 29. listopadu na omezenou dobu do online prostoru. K vidění bude na webu Film Naživo. Promítat se bude živě denně do 6. prosince, vždy od 18:00 a 20:30. Film Šarlatán měl v kinech premiéru 20. srpna 2020 a do zavření kinosálů ho vidělo skoro čtvrt milionu lidí. Světovou premiéru měl na Berlinale.

Film Šarlatán je výjimečným filmem o výjimečném muži obdařeném léčitelskými schopnostmi. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc statisíce lidí. Jan Mikolášek měl nevšední a nevysvětlitelné nadání diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevěděli rady. Jeho mimořádné schopnosti však byly vykoupeny bojem s vlastními démony. Snímek Šarlatán bude za Česko bojovat o Oscara a Agnieszka Holland byla za jeho režii nominována na Evropskou filmovou cenu, což je první nominace pro český film v této prestižní kategorii „evropských Oscarů“.

Snímek inspirovaný životem skutečného léčitele Jana Mikoláška představil Ivana Trojana v roli, kterou si držitel šesti Českých lvů ještě nezahrál. „Byla to asi nejsložitější postava, jakou jsem kdy ve filmu hrál. Zvláštní a velmi rozporuplná. Mikolášek je během jedné scény schopen sympatie získat a hned je zase ztratit, a to se obrátí třeba třikrát. Což může být pro diváka velmi zajímavé,“ popsal Trojan postavu člověka, jehož život inspiroval scenáristu Marka Epsteina k vytvoření velmi intimního příběhu na pozadí zásadních dějinných událostí. Jana Mikoláška provází téměř celým filmem léčitelův asistent a životní partner v podání slovenského herce Juraje Loje„František je mladý muž, který přišel hledat práci, a jeho odvaha, sebejistota a chuť žít ho určitým způsobem předurčily k tomu, aby se stal pomyslným pilířem v životě Mikoláška,“ dodal Loj.

Program projekcí na www.filmnazivo.cz: neděle 29. 11. až neděle 6. 12., vždy od 18:00 a 20:30. Cena za jednu online živou projekci je jednotná: 99 Kč.