Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Za týden startuje Festival francouzského filmu – bude celý online na dafilms.cz

Festival francouzského filmu se tradičně koná koncem listopadu, letos proběhne od 19. do 25. listopadu v online prostoru na portálu Dafilms. Pro diváky je připraveno sedm exkluzivních francouzských filmů během sedmi festivalových večerů a bonusový program během celého trvání festivalu. Festival zahájí speciální uvedení dokumentárního snímku Aznavour a jeho svět o francouzském šansoniérovi, zpěvákovi a textaři arménského původu Charlesi Aznavourovi režiséra Marca di Domenica s komentářem oceňovaného francouzského herce Romaina Durise.

Film fascinujícím způsobem odhaluje výjimečný život komplikovaného a talentovaného muže, který byl také hercem, politickým aktivistou, diplomatem a filmařem. Záběry do filmu vybírali Aznavour a Marc di Domenico v roce 2018 těsně před Aznavourovou smrtí v jeho obrovském filmovém archívu. Výsledek jejich práce tvoří základ dokumentu, který přináší intimní pohled do života jednoho z největších francouzských umělců a ukazuje také jeho vztahy s přáteli včetně Franka Sinatry, Édith Piaf, Charlese Treneta a Brigitte Bardot.

Dalším uváděným titulem je francouzská romantická komedie, která se vyhýbá klišé a banalitám Na palubu! režiséra Guillauma Braca. Film byl letos v únoru uveden na MFF v Berlíně v sekci Panorama a získal zde cenu FIPRESCI, do české distribuce  vstoupí  začátkem příštího roku díky distribuční společnosti Artcam. Režisér Guillaume Brac ve filmu s lehkostí propojuje tradici francouzské nové vlny s americkou buddy komedií. Poetický film vypráví o síle nečekaného přátelství, plachých romancích a o čase dospívání. Do hlavní role Guillaume Brac obsadil Érica Nantchouanga.

Dokument Žena zachycuje celosvětový projekt Anastasie Mikové a Yana Arthuse-Betranda, fotografa a režiséra dokumentů Home, Planeta Oceán, Země krásná neznámá nebo Člověk. Ambiciózní dokument nechává promluvit více než dva tisíce různých žen napříč padesáti zeměmi celého světa a vypráví příběh o ženskosti bez ohledu na národní, kulturní nebo generační hranice. Ženy sdílí svůj pohled na to, co znamená být žena v každodenním životě i obecně a nabízí nové pohledy na ženství, lásku, mateřství, zamýšlí se nad otázkami emancipace, politiky, moci a nezávislosti, sexuality, tabu a násilí. Na plátna českých kin snímek uvede Bohemia Motion Pictures.

Děj svého nového snímku Léto 85 režisér François Ozon zasadil na francouzské pobřeží v Normandii, do léta roku 1985. Šestnáctiletý  Alexis potkává staršího, charismatického a tajemného Davida. Začíná přátelství plné plaveb na moři, výletů na motorce, nocí beze spánku, svobody a poznávání dospělého světa. Zážitky rychle nabývají na intenzitě, než se vše osudově zvrtne a Alexis se stává hlavním podezřelým v policejním vyšetřování… Režisér François Ozon se vrací ke kořenům mistrovsky odvyprávěným příběhem, který dokonale zprostředkovává atmosféru poloviny osmdesátých let. V rolích Alexise a Davida se představí Félix Lefebvre a Benjamin Voisin. Léto 85 bylo uvedeno na letošním festivalu v Cannes.

Snímek Provazochodkyně nad Prahou režisérů Václava Flegla a Jakuba Vovese dokumentuje přechod francouzské provazochodkyně a výrazné osobnosti francouzského nového cirkusu Tatiany Mosio-Bongongy přes Vltavu v rámci Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná v roce 2019. Snímek není jen záznamem samotného představení a jeho mnohdy dramatického zákulisí a náročných příprav. Riskantní vzdušný přechod od právnické fakulty do Letenských sadů vnímá zároveň jako nejistou cestu mezi dvěma krajnostmi: životem a smrtí, začátkem a koncem, neustálým napětím a zároveň neuvěřitelným klidem. Důležité je neztratit rovnováhu.

Festival francouzského filmu přináší také exkluzivní uvedení nejnovějšího filmu režiséra Costy-Gavrase Dospělí v místnosti, ve kterém režisér na motivy politických memoárů ekonoma a politika Janise Varufakise zpracoval téma řecké krize z roku 2015, kdy se řecká ekonomika ocitla v nejisté situaci a země byla na pokraji bankrotu.  Za zavřenými dveřmi se rozehrává univerzálně platný příběh o národu,  který se ocitl v obrovské dluhové pasti. Nad lidskostí a soucitem v něm vítězí svévolně přijímaná rozhodnutí o dalším utahování opasků. Příběh, v němž každý sehrává svůj part: nejsou tu kladné a záporné postavy, jen lidé jednající v souladu se svými zájmy. Past dusí a na hrdiny je vyvíjen nátlak, který je má rozdělit. Řecká tragédie v moderním hávu.

Český trailer filmu doplníme

Dospělí v místnosti

U příležitosti životního jubilea francouzského filmaře Jean-Luca Godarda, který 3. prosince 2020 oslaví 90. let, uvede festival snímek Obávaný režiséra Michela Hazanaviciuse. Film diváky zavede do Paříže roku 1967. Jean-Luc Godard, přední režisér své generace, natáčí snímek La Chinoise s tehdy sedmnáctiletou Anne Wiazemsky – ženou, kterou miluje a se kterou se později ožení. Jsou šťastní a zamilovaní, nicméně kritika filmu u Godarda vyvolává hluboké pochybnosti ještě umocněné událostmi května 1968. Krize, kterou Jean-Luc prochází, ho zásadně proměňuje: ze slavného filmaře se stává maoistický umělec stojící mimo systém, stejně nepochopený jako nepochopitelný. Ikonu francouzského filmu zde ztvárnil Louis Garrel.

V rámci bonusové části festival připomene osobnost francouzského producenta a režiséra Artemia Benkiho (1971-2020), který pracoval od začátku 90. let v Praze. U příležitosti letošního úmrtí Artemia Benkiho festival uvede jeho celovečerní režijní debut Sólo, který se stal jedním z nejúspěšnějších českých dokumentů roku. Dokument byl vybrán do prestižní sekce L’ACID festivalu v Cannes a získal řadu cen, mimo jiné za nejlepší český film v sekci Česká radost na MFDF Jihlava, nejlepší film na festivalech MakeDox Creative Documentary, Duhok International Film Festival a dalších. Snímek vypráví výjimečný a zároveň univerzální příběh o posedlosti tvorbou a dokonalostí, popisující evoluci lidské bytosti, která čerpá svou sílu ze své citlivosti.

Bonusový program letošního ročníku Festivalu francouzského filmu nabídne po celou dobu festivalu také pásmo krátkých filmů sestavené ve spolupráci s oddělením krátkých filmů společnosti Unifrance. Krátkometrážní snímky mladých francouzských tvůrců nabízejí pestrý výběr mezi hranou tvorbou, animací, současnými tématy i nadčasovou adaptací novely Guy de Maupassanta.

Online ročník Festivalu francouzského filmu bude umístěn na mezinárodní platformě Dafilms pro online distribuci evropských dokumentárních a celovečerních filmů. Program bude k dispozici na stránkách www.festivalff.cz a online projekce www.dafilms.cz.

-red-
zdroj: G. Zajícová
foto/video: Totalfilm.cz, Artcam, Bohemia MP, Film Europe, Aerofilms © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast