Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Holubová i Dušek si dodnes o Vánocích vyměňují rekvizity z Pelíšků (video)

Také letos nechybí ve vánoční televizní nabídce klasická česká komedie Pelíšky. Jedna z nejúspěšnějších komedií od renomovaných tvůrců – režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců, loni oslavila dvacet let od prvního uvedení. V následujícím videu vzpomínají herci Eva Holubová s Jaroslavem Duškem na natáčení i nehodu, která se stala na slavnostní premiéře. Zopakovat si ikonické scény s těžítkem, nástěnkou nebo měřením medvěda můžete na Štědrý den ve 21.55 na ČT1.

Zajímavé je, že se i Pelíšky staly hitem spíš náhodou. Nikdo z tvůrců to neočekával. Až po natočení bylo jasné, že vzniklo něco výjimečného a místo televizní obrazovky film zamířil nejdřív do kin. Film všichni předem těžce podceňovali, takže musel být natáčen na levnější šestnáctimilimetrový materiál.

Pelíšky (foto: ČT)

Trik, jak si Miroslav Donutil (Šebek) zapálí pohárek s tvrdým alkoholem a vyfoukne hořící plamen, nacvičovali celý den. Jelikož scéna byla nebezpečná, herci asistovali pyrotechnici. Připravit scénu však nebylo jednoduché. Po několika hodinách tréninku režisér přišel na to, jak to udělat, aby herec neshořel. Za Donutilem po celou dobu stál asistent režie, který držel hořící svíčku a v osudnou chvíli podpořil plamen tím, že do něj vystříkl lak na vlasy. Jelikož se trik nepodařilo zcela zakamuflovat, pozornému oku diváka neujde kousek trčícího plamenometu za hercovou hlavou.

Ve scéně, kdy se hádá Václav (Bolek Polívka) a Šebek (Miroslav Donutil) o velikosti medvěda kodiaka, má pravdu Miroslav Donutil (Šebek). Kodiak dorůstá velikosti kolem 3,2 metru. Když se postaví na zadní a zvedne přední tlapy, tak doopravdy dosáhne výšky až 4 metrů.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, Česká televize © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast