Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Začaly přímé přenosy Evropské filmové akademie, vyvrcholí v sobotu hlavními cenami

Předávání 33. Evropských filmových cen letos namísto původně plánovaného tradičního ceremoniálu v Reykjavíku proběhne online. Udílení se bude přenášet z Berlína počínaje úterkem do soboty 12. prosince. Všechny přenosy s udílením cen Totalfilm v rámci partnerství živě vysílá, lze je tak sledovat přímo zde na naší homepage. Diváci budou tak moci v původním znění na vlastní oči sledovat, jak si povede nominovaný Šarlatán (nominace na režii) a Nabarvené ptáče (nominace v kategorii Nejlepší evropský film). Nominaci mají i dokumenty s produkční účastí HBO Europe Collective Alexandera Nanaua a Acasa, My Home režiséra Radu Ciorniciuce.

„Pro mě to byl šok, opravdu jsem to nečekal. Už jen proto, že Nabarvené ptáče se výrazně odlišuje od trendů evropské kinematografie posledních deseti let,“ přiznal Václav Marhoul, autor filmu, který v tuzemských kinech 100 000 diváky a obdržel osm Českých lvů. Nový videorozhovor s režisérem na našem YouTube kanále bude ke zhlédnutí v průběhu tohoto týdne.

Václav Marhoul na place filmu Nabarvené ptáče

„Máme velkou radost z dalšího úspěchu Nabarveného ptáčete. Film má na svém kontě například ocenění za kameru z festivalu v Chicagu nebo polské Toruni, za nejlepší režii z indické Kalkaty či scénář z Varšavy, dostal se do nominací na Zlatý Globus i Oscara. Tato další nominace jen potvrzuje, že jde o opravdu kvalitní snímek a výjimečný počin, který je oceňován i dlouho po svém vzniku,“ dodala Jana Šafářová z distribuční společnosti Bioscop.

Agnieszka Holland (foto: archiv)

Nominace obou snímků je mimořádným úspěchem českého filmu v evropské kinematografii,“ říká producentka Šárka Cimbalová. „Gratulujeme paní režisérce, je to zároveň velké ocenění práce všech tvůrců, herců a celého filmového štábu, zvláště v tak složité době. Na Evropské filmové ceny byla nominovaná v historii jen hrstka českých snímků a o to silněji působí letošní ročník, kdy jsou na seznamu hned dva české filmy.

V kategorii nejlepšího evropského filmu kromě Ptáčete dále soutěží dánský Chlast s nonstop připitým Madsem Mikkelsenem, který byl nedávno uveden na Be2can; polská filmová událost Corpus Christi o dvacetiletém napraveném delikventovi, který se touží stát knězem; tříhodinový hit letošního Berlinale Alexanderplatz o ilegálním migrantovi žijícím v současném Německu; drama Undine vítěz speciální ceny Fipresci rovněž z Berlinale, které pro českou distribuci chystá Film Europe; nebo italsko-francouzská adaptace románu Jacka Londona, Martin Eden.

Online formě předávání vynucené covidovou pandemií pořadatelé lehce přizpůsobují formát ceremoniálu a pochopitelně i práci s publikem. Původně plánovaný ceremoniál v Reykjavíku namísto letoška proběhne v roce 2022, živý přenos tak v tomto prosinci proběhne namísto toho z Berlína. Počet kategorií předávaných cen byl snížen, aby stopáž celé akce byla časově ekonomičtější, pořadatelé se ovšem zavazují dostát obvyklé kvality. Nově by tak měly Evropské filmové ceny v hlavním sobotním večeru čítat 90 až 120 minut. Tento přenos doplní od dnešního večera čtyři vstupy dlouhé 15 až 30 minut, počínaje dnešní debatou o budoucnosti kinematografie po covidu a pokračujíce předáváním vedlejších kategorií.

8. prosince 2020 ve 20:00
EFA o osmé: Od přežití k znovuzrození: Budování post-covidové budoucnosti
Restrukturalizace, reinvence a přenastavení evropského filmového průmyslu
Moderuje Wendy Mitchell, editorka EFA Close-up, přispívající editorka Screen International, konzultantka festivalů v San Sebastianu, Rotterdamu a Zurichu.

Hosté:
Agnieszka Holland, režisérka snímku Šarlatán, bývalá předsedkyně EFA
Thomas Vintgerberg, dánský režisér nominovaný za svůj snímek Chlast
Mark Cousins, držitel ceny EFA za dokument Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema
Kirsten Niehuus, CEO společnosti Film Funding Medienboard Berlin-Brandenburg

Středa 9. prosince ve 20:00
Předání cen v kategoriích Kamera, Filmový střih, Výprava, Návrh kostýmů, Masky a kadeřnictví, Původní hudba, Zvuk a Zvláštní efekty.
Moderuje Wim Wenders a Marion Döring.

Čtvrtek 10. prosince ve 20:00
Předání cen v kategoriích Koprodukční cena Eurimages, Nejlepší krátkometrážní film a Filmová cena Evropské univerzity (EUFA).
Moderuje Mike Goodridge.

Pátek 11. prosince ve 20:00
Předání cen v kategoriích Nejlepší evropská komedie a Nejlepší evropský animovaný film.
Moderuje Mike Goodridge.

Sobota 12. prosince ve 20:00
Přenos velkého finále z berlínského Futuria. Předání hlavních cen v kategoriích Inovativní vyprávění, Nejlepší dokument, Největší evropský objev, Nejlepší herečka, Nejlepší herec, Nejlepší scénář, Nejlepší režisér, Nejlepší film a Speciální cena publika LUX, jíž je Totalfilm hrdým partnerem.
Moderuje Steven Gätjen.

Hosté:
Marion Döring: ředitelka EFA
Mike Downey: britský producent
Agnieszka Holland
Wim Wenders: legendární německý režisér

Totalfilm.cz je oficiálním partnerem Evropských filmových cen.

-red-
foto/video: CinemArt, Bioscop, AČFK © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast