Total Week – Nejzásadnější filmové a TV události týdne

V nové každonedělní sérii vám přinášíme glosy shrnující nad rámec běžných velkých článků to nejzásadnější, co se za uplynulý týden ve světě filmu událo.

Zorro je žena a chystá se do televize

Robert Rodriguez se svou sestrou Rebeccou chystá pro NBC seriál o Zorrovi. Černě oděného, maskovaného mstitele kdysi ztvárnil Antonio Banderas, nyní ale kromě celkové aktualizace postavu čeká změna pohlaví. Po Krotitelkách duchů, Dannyho parťačkách nás tedy čeká i… Zora?

Disneyovsky překingsmanováno

Otec filmových Kingsmanů Matthew Vaughn oznámil, že brutální agentští gentlemani nás v následujících letech rozhodně neopustí. Po návratu do minulosti v chystané První misi nás čeká klasická trojka s Colinem Firthem a Taronem Egertonem, která bude prvním z chystaných sedmi nových filmů. A kromě toho se pracuje i na videoherní adaptaci a seriálu.
My si nejsme úplně jisti, že je tolik nových Kingsmanů zapotřebí, ale funkční značky je zkrátka v dnešním Holywoodu třeba vydojit do sucha.

Má se vrátit Kmotr?

Trilogie Francise Coppoly patří mezi největší kinematografické klasiky, řada fandů ale nikdy moc neskousla završení trilogie. Kromě 4K restaurování se třetí Kmotr po třiceti letech od své premiéry 8. prosince dočkal přepracování, čímž se celá série měla stát sevřenějším koherentnějším zážitkem. Na vlně obnoveného zájmu o Kmotra navíc studio Paramount ohlásilo, že nevylučuje čtvrtý film, byť by se musel obejít bez Coppoly i zesnulého Maria Puza.
My si nejsme úplně jisti, že je další přírůstek do uzavřeného příběhu Kmotra zapotřebí, ale znáte to – funkční značky je zkrátka v dnešním Holywoodu třeba vydojit do sucha.

Kmotr

Spider-Man a multiverzum šílenství

Tenhle týden byl pro všechny fandy Marvelu doslova orgasmický a pokud jste byli posledních několik dní na digitálním detoxu, můžete si o většině novinek přečíst tady.
Kromě investorské prezentace Disneyho internet žil hlavně drby o obsazení třetího Spideyho s Tomem Hollandem.
K návratu padoucha Electra ztvárněného Jamie Foxxem byl totiž nově potvrzen i starý dobrý Doctor Octopus Alfreda Moliny z původního Spider-Mana 2 od Sama Raimiho. Raimi zároveň s Marvelem podepsal smlouvu k režii druhého Doctora Strange, který by se měl zabývat štěpením realit a dimenzí, podobným, jako jsme viděli už v animáku Spider-Man: Paralelní světy a který bude v MCU po Endgame hrát velkou roli i v seriálech Loki a WandaVision.
Řada webů tedy okamžitě přispěchala s „potvrzenou“ informací, že pavoučí kostým tedy příští rok uvidíme nejen na Hollandovi, ale po mnoha letech i na Tobey Maguierovi a Andrew Garfieldovi. My si hranou verzi Paralelních světů se všemi hranými verzemi Spider-Manů přejeme taky, ale Disney ani šéf Marvelu Kevin Feige zatím nepotvrdili nic.

Havel je nejlepší celovečerní film roku… vy hateři

Byť necítíme potřebu pustit si ho podruhé, na první dobrou se nám letošní Havel od Slávka Horáka docela líbil – ale byli jsme jedni z mála. Tento týden na 19. ročníku festivalu nezávislého filmu v Římě byl Havel mezinárodní porotou oceněn jako nejlepší celovečerní film. V létě jsme se na LFŠ Slávka Horáka ptali, jestli film točil spíš pro zahraniční diváky a poroty, které s Havlovou osobností nejsou příliš obeznámeni. Můžeme si o filmu myslet cokoli, ale tvůrčí záměr, který nám v odpovědi popsal, se zřejmě s rozpoložením poroty v Římě potkal.

Online premiéra Warnerovek rozčiluje i filmaře

Jak jsme se rozepsali v nedávné analýze, plán studia Warner Bros. uveřejňovat své premiéry celý příští rok současně v kinech a na svém VOD HBO Max, nám dělá trochu vrásky. A zjevně nejsme sami.
Velmi tvrdě se proti kroku ohradil např. Christopher Nolan: „Řada největších filmařů a nejdůležitějších hereckých hvězd šla spát s tím, že pracují pro jedno z nejlepších studií na světě a probudili se se závazkem vůči nejhorší streamovací službě na světě.“ Radost nemá ani režisér Denis Villeneuve, podle kterého dost možná studio zabilo celou plánovanou sérii Duna a celý plán nevidí jako proklamovanou snahu Warnerů vyjít vstříc sobě, divákům i kinařům, ale jako zoufalý únos filmů ve snaze zachránit telekomunikační společnosti AT&T a její astronomický dluh.
Produkční společnost Legendary, která řadu dotčených Warnerovek zásadní měrou spolufinancovala, pak zvažuje právní kroky, protože s ní online premiéru Warneři údajně vůbec nekonzultovali. Největší borec pak za nás je Timothée Chalamet, hlavní hvězda Duny, která se následně objevila na veřejnosti v mikině právě s logem Legendary.
Jestli se k tomu všemu potvrdí fámy, že filmy na HBO Max budou prokládány reklamami, Warneři oficiálně ztratí veškerou soudnost.

You’re my queen. I don’t want it.

Hra o trůny začala fenomenálně, pokračovala tak, ale skončila katastrofálně. Po mnoha letech příprav se konečně dal do pohybu seriálový prequel House of the Dragon, který by měl odvyprávět historii Targaryenů a jen volně se inspirovat doprovodnými knihami G. R. R. Martina. Trůny začaly drhnout po ztrátě knižní předlohy, na druhou stranu tentokrát u toho už nebudou D. B. Benioff s D. Weissem, takže neztrácíme opatrnou naději. V hlavní roli prince Daemona Targaryena se objeví sám Doctor Who, Matt Smith.

Matt Smith

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm, archiv © 2020