Pozadí událostí: Hřebejk začne točit komediální krimi sérii z prostředí univerzity

Jan Hřebejk začne v pondělí 25. ledna točit nový komediální krimi seriál pro Českou televizi. Čtyřdílná série s názvem Pozadí událostí se bude natáčet v Praze a Olomouci. V hlavních rolích se představí Jitka Čvančarová, Petra Hřebíčková, Martha Issová, nebo Jiří Havelka. Charakteristický rukopis tvůrců Jana Hřebejka, Petra Jarchovského a Michala Sýkory navazuje na předchozí společné mimořádně úspěšné televizní a filmové projekty.

Režisér Jan Hřebejk (foto: archiv)

„Zápletka je detektivní, žánrem je to komedie, ale výsledkem by ideálně měla být originální, filozofující moralita, stavějící na paradoxech současné společnosti a mezilidských vztahů. Téma Pozadí událostí je naprosto dnešní: muži a ženy a jejich vztahy v době #MeToo, genderu, měnících se společenských rolí. Zločin slouží jako katalyzátor příběhu. Věříme, že naše diváky zaujmeme tím, že ukážeme situace, které důvěrně znají z vlastního života. A chceme to udělat inteligentně, s jistou intelektuální ambicí,” prozrazuje režisér.

„Naše společná láska k tvorbě Woodyho Allena nebo seriálu Sedmilhářky, znalost univerzitního prostředí, detektivní zápletka a potřeba výpovědi o vztazích, nás přivedly na myšlenku vytvořit Pozadí událostí jako vtipnou a napínavou komedii postavenou na nosné detektivní zápletce. Věříme, že to bude chytrá zábava, osobní výpověď i aktuální obraz moderní městské společnosti,“ vysvětluje Petr Jarchovský.

„Petr, Michal i já, jako autoři, známe prostředí vysoké školy skoro dokonale. V detektivním žánru se už pár let pohybuji, od pokusu o nadhled a eleganci v Detektivech od Nejsvětější trojice, po temnou notu v Rédlovi, kterého Petr dramaturgoval. V Matějovi Chlupáčkovi a Maje Hamplové jsme našli nejen spřízněné producenty, ale i vítané generační oponenty a energické dramaturgy,“ říká režisér Jan Hřebejk.

Pozadí událostí – O čem to bude?

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí. Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu…

Seriál Pozadí událostí pro Českou televizi zajišťuje Barletta (Polednice, Hany) v produkci Maji Hamplové a Matěje Chlupáčka.

-red-
zdroj: J. Turner 
foto: Totalfilm.cz 

  1. […] Jarchovského a producentů Maji Hamplové a Matěje Chlupáčka oznámil další projekt. Po startu natáčení nového komediálního krimi seriálu pro Českou televizi producenti oznámili, že připravují filmové ztvárnění knih o dvou slavných kauzách […]

  2. […] Tanečnice Natálka Otáhalová točí se slavným režisérem Pelíšků Janem Hřebejkem. Jedná se o 4 dílny komediální seriál z univerzitního prostředí s názvem “Pozadí událostí”. […]

Comments are closed.