Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJDOJEMNĚJŠÍ ANIMÁK ROKU? UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER ROZZUM V DIVOČINĚ?

Scandi recenze: Shorta – intenzivní střet policie a ghetta

Shorta je arabský výraz pro policii, a právě dva její zástupci zde svádí boj o přežití. Snímek ovšem též poukazuje na problematiku segregace přistěhovalců do ghett. Tento poutavý thriller lze zhlédnout online v rámci přehlídky současných severských filmů Scandi, a to od 25. do 31. ledna.

Shorta (foto Film Europe)

Začátek snímku Shorta letmo nahlédne do policejní stanice, kde policisté během výslechu devatenáctiletého Taliba Ben Hassiho použijí nepřiměřené násilí. Když jsou policisté Jens a Mike na obhlídce v ghettu Svalegården, rádio oznámí, že Talib v nemocnici zemřel. Skoro okamžitě se v ghettu, z nějž pocházel i Talib, zvedne vlna nevole a násilí namířená právě na policii. Jens a Mike jsou tak uvězněni v hostilní čtvrti, z níž se snaží probojovat ven.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Hollywoodské atributy[/pullquote]Film Shorta je ukotven jednotou času, místa i děje, což z něj činí kompaktní a dobře uchopenou i uchopitelnou záležitost. Na rozdíl od velkých amerických thrillerů se sice neodehrává na různých koutech světa, ale i tak v sobě nese několikero hollywoodských atributů. Sálá přímočarostí a je nadupaný akcí. Přesto však disponuje hlubokým sociálním přesahem.

Shorta (foto: Film Europe)

Jens (Simon Sears) a Mike (Jacob Lohman) fungují jako typické duo policistů, kteří jsou přes své rozdílné povahy nuceni spolupracovat. Jens je mladý, nadějný policista, který byl ovšem přítomen na policejní stanice v momentě, kdy jeho kolegové mučili Taliba. Simon Sears výborně balancuje sympatičnost Jense s narůstajícím morálním dilematem, zdali má ve své výpovědi o onom večeru lhát a táhnout tak s kolegy za jeden provaz nebo říct pravdu, ale poštvat tak všechny proti sobě. Jacob Lohman je coby Mike výbušný, násilný a vcelku nesympatický. I on ovšem dokáže svou postavu zlidštit a dobře vykreslit, jakým vnitřním bojem prochází.

Shorta (foto: Film Europe)

To že Dánové ve svých filmech umí budovat napětí, není nic nového. Z posledních let můžeme zmínit například filmovou detektivní sérii Oddělení Q nebo napínavé lahůdky jako Hon či Tísňové volání. Svým debutujícím snímkem Shorta režiséři Anders Ølholm a Frederik Louis Hviid rozhodně přispívají k houževnatosti dánského thrilleru.

Český trailer a plakát bude doplněn později.

  • 85%
    Režie - 85%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 80%
    Hudba - 80%
  • 80%
    Kamera - 80%
81%

Shorta (2020)

Film Shorta mísí kvalitní thriller se znepokojivou sociální sondou. Násilnost policie, problémová integrace a společenské nepokoje nejsou ani omylem vzdálené skutečnosti, a možná právě proto působí tento snímek tak intenzivně. Shorta je srovnatelně napínavý, ale o poznání hlubší než běžný policejní thriller.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto: Film Europe © 2020

Shorta
Akční / Thriller
Dánsko, 2020, 95 min
Premiéra: od 25. 1. – 31. 1. v rámci Scandi 2021 na edisonline.cz
Režie: Anders Ølholm, Frederik Louis Hviid
Scénář: Frederik Louis Hviid, Anders Ølholm
Kamera: Jacob Møller
Hudba: Martin Dirkov
Hrají: Jacob Hauberg Lohmann, Simon Sears, Arian Kashef, Josephine Park, Dulfi Al-Jabouri, Michael Brostrup, Imad Abul-Foul, Morten Brovn Jørgensen, Mads Rømer Brolin-Tani, Boie Kratfeldt, Rose Broholm, Ali Abdul Amir Najei, Anna Tulestedt, Sebastian Kipling, Christoffer Høyer Rasmussen, Hanin Georgis

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast