Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Helios: neuvěřitelný životní příběh lovce zatmění Slunce

V úterý 23. února uvede ČT2 dokumentární snímek Helios, který mapuje pozoruhodný životní příběh původně amatérského fotografa slunečního zatmění Miloslava Druckmüllera. Tento profesor z Vysokého učení technického v Brně svými schopnostmi učinil světový průlom ve výzkumu Slunce.  A nyní je uznáván vědci z celého světa.

Helios (foto: Česká televize)

Fotografování zatmění slunce bylo pro matematika Miloslava Druckmüllera zpočátku jen koníčkem, který provozoval na svých dovolených. Ale protože tyto amatérské fotografie nedokázaly dostatečně věrně zachytit vysoký kontrast, tak Miloslav začal hledat matematické postupy, které by umožnily zachytit zatmění Slunce co nejrealističtěji. Na popud své rodiny začal vytvářet specializovaný software ke zpracování digitálních fotografií sluneční koróny a problém se mu podařilo vyřešit. Fotografie se po zpracování řadí mezi nejostřejší, které mají vědci k dispozici.

Následně se díky krádeži jeho fotek profesor Druckmüller dostal ke spolupráci s Havajskou univerzitou a také s americkou NASA, která ho zpočátku považovala za hackera. Jeho snímky se dostaly na obálky prestižních zahraničních časopisů. Výpravy, na nichž pořizoval snímky zatmění, ho zavedly do koutů po celém světě. Film mimo jiné ukazuje, že tyto cesty nejsou jednoduché a vyžadují velkou přípravu. Musí pečlivě vybrat ideální lokalitu, naplánovat převoz stovek kilogramů techniky a pak vše na místě připravit. To vše kvůli zhruba dvěma minutám, po které zatmění Slunce trvá.

Helios (foto: Česká televize)

Dokument není jen portrétem, ale zároveň také populárně naučným filmem a cestopisem. Sledujeme zde totiž i profesorovu výpravu po americkém Západě, kde se v roce 2017 sledování Velkého amerického zatmění stalo společenským fenoménem.

Profesor Druckmüller má velice příjemný projev a jeho nadšení a zápal jsou velmi nakažlivé.  Sám režisér filmu Ondřej Sovík uvedl: „Příběh je o výzvě motivované touhou po vlastním zdokonalení. Ukazuje nám, že i když slyšíme, že je něco nemožné dokázat, závisí úspěch zejména na našem odhodlání. A občas na sérii náhod.“ Snímky a vizualizace, které dokument doplňují, mají skvělou estetickou hodnotu a činí film po vzhledové stránce atraktivní.

Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2021

Helios (TV film)
Dokumentární / Životopisný
Česko, 2020, 52 min
Režie:
Ondřej Sovík

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast