V užším výběru na Oscara je film Agnieszky Holland Šarlatán

Americká filmová akademie vyhlásila Oscars Shortlist – užší výběr na nominace na Oscara v devíti kategoriích. Výběr obsahuje vždy 15 snímků, které mají šanci ucházet se o finální nominace. Do výběru neanglicky mluvených filmů se dostal snímek Agnieszky Holland Šarlatán. Neuspělo drama Petera Bebjaka Zpráva, které do boje vyslalo Slovensko. Finální nominace budeme vysílat živě 15. března 2021.
93. ročník Cen americké akademie pak proběhne 25. dubna.

“Byla bych ráda, kdybychom se dostali do výběru pěti nominovaných, což je tento rok velmi těžké,” řekla režisérka Agnieszka Holland. Šarlatánovi konkuruje třeba dánský snímek Chlast, který ovládl loňské Evropské filmové ceny. Šanci má také výrazné rodinné drama Naděje z norské produkce.

Drama Šarlatán podle scénáře Marka Epsteina vzniklo podle příběhu Jana Mikoláška. Lidový léčitel, který pomohl statisícům lidí, čelil střetu s nacisty i komunisty. Hlavní role vytvořili Ivan Trojan, Josef Trojan a Juraj Loj. Snímek produkovala Šárka Cimbalová. Do kin film uvedl CinemArt.

Neanglicky mluvený film – kompletní shortlist

Bosna a Hercegovina “Quo Vadis, Aida?”
Čile, “The Mole Agent”
Česká republika, Šarlatán
Dánsko, Chlast
Francie, Two of Us
Guatemala, La Llorona
Hong Kong, Better Days
Iran, Sun Children
Pobřeží slonoviny, Night of the Kings
Mexiko, I’m No Longer Here
Norsko, Naděje
Rumunsko, Collective
Rusko, Dear Comrades!
Taiwan, A Sun
Tunisko, The Man Who Sold His Skin

Akademie dále oznámila užší výběry pro kategorie Vizuální efekty, Krátký animovaný film, Krátký hraný film, Originální píseň, Hudba, Masky. Krátkometrážní dokument a Dokument. Seznam snímků najdete zde.

-red-
zdroj: A.M.P.A.S. 
foto/video: CinemArt, Totalfilm © 2021