Nové fotky z Posledního závodu, na hřebenech Krkonoš to pro herce není žádná selanka

Na hřebenech Krkonoš pokračuje natáčení filmu Tomáše Hodana Poslední závod. Tvůrci očekávaného filmu mapujícího tragické události z počátků lyžařského sportu u nás herce zrovna dvakrát nešetří. Na hřebenech našich nejvyšších hor panují tvrdé natáčecí podmínky. To ale sami tvůrci nakonec musí kvitovat, protože o rozmarech počasí tragický příběh Hanče, Vrbaty a Ratha mimo jiné vypráví. Podívejte se na nové fotografie z natáčení.

Poslední závod Marek Adamczyk (Rath), Jan Nedbal (Feistauer) (foto: Nikolas Tušl)

Slunce a modrá obloha se s vánicí a mrazem na Labské boudě střídají během několika minut. Stejně tak tomu bylo 24. března 1913, kdy Bohumil Hanč (Kryštof Hádek), vyběhl za dobrého počasí jenom v košili do lyžařského závodu, jenž se mu nakonec stal osudným.

Film přiblíží legendární lyžařský závod, který se odehrál na hřebenech Krkonoš v roce 1913 a při němž zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. „Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ říká producent filmu Ondřej Beránek ze společnosti Punk Film.

Poslední závod Cyril Dobrý (Jarolímek), Jan Nedbal (Feistauer) a Jaroslav Plesl (Ořovský) (foto: Nikolas Tušl)

Kryštof Hádek, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Cyril Dobrý, Jan Hofman a představitelé dalších postav, stejně tak jako celý štáb, v těchto dnech zažívají náročné dobrodružství. Někteří absolvovali přípravu v podobě otužovacích kurzů a fyzického tréninku, což se jim při natáčení v extrémních podmínkách určitě hodí. Všechny spojují silné zážitky. Dá se říct, že tento film o přátelství a odvaze žijí.

Koncem března se natáčení přesune na Luční boudu.

-red-
zdroj: S. Andělová, 2media
foto: Nikolas Tušl © 2021