Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Druhé dojmy: Falcon a Winter Soldier

Na streamovací službě Disney+, u nás stále nedostupné, byla odvysílána celá první série seriálu Falcon a Winter Soldier a MCU tak odžilo další kousek svého života na televizních obrazovkách, než naplno vtrhne do kin. Spolu s koncem seriálu byly oficiálně oznámeny přípravné práce na čtvrtém Captainovi America s Anthonym Mackiem v hlavní roli. Při té příležitosti vám po prvních dojmech přinášíme i zhodnocení celé minisérie, pokud ale hodláte počkat na launch služby a legální dostupnost seriálu v Česku, kvůli spoilerům určitě článek nečtěte.

Falcon a Winter Soldier

Marvel skrze své seriály posouvá své hrdiny jako na šachovnici o krok blíže svým dalším filmům – doplní jejich backstory, prohloubí charakter, upgraduje jejich schopnosti a může je směle hodit do nových Avengers či třeba druhého Doctora Strange. Fanoušci neznalí seriálů se tak v kinech sice možná podivovat, kde Falcon nebo Wanda vzali svou novou garderobu, nejde ovšem o znalost tak zásadní a posun tak nečekaný, aby museli tápat a v příběhu se ztráceli. Ač tedy seriály spíš, než zásadním hybatelem děje MCU budou spíše epizodickými prohloubeními jeho kánonu, jedná se patrně o velmi strategické rozhodnutí, jehož úspěch se prokáže až časem.

Každopádně se však ukazuje, že je na místě držet fanouškovská očekávání od seriálů na uzdě. Pak mohou diváka marvelovské seriály na Disney+ jedině příjemně překvapit. Podobně, jako WandaVision nepřivedla do světa MCU nového padoucha démonických rozměrů, ale stala se spíš příběhem Wandina truchlení, FAWS není příběhovým posunem o rozměrech Civil War, nýbrž ilustrací rozvráceného světa po Thanosově a Hulkově lusknutí a dilematem černého muže, který má oblékat vlajku země, ve které jeho předci otročili.

Paralela se skutečným světem, sužovaným covidem a rasovými nepokoji, je jednou ze silných stránek seriálu. Je nesmysl nařknout Marvel ze snahy zaujmout společenský postoj, když už podle slov Stana Lee byly jeho komiksy odrazem skutečného světa a problémů, které skutečný svět řeší. Stačí si uvědomit, že už X-men a v nich zobrazovaná xenofobie vůči mutantům nebyla ničím jiným, než komiksovým odrazem rasové segregace v 60. letech.

Falcon a Winter Soldier

Škoda ovšem je, že FAWS divákům o světové situaci daleko více řekne, než ukáže. Postavy hovoří o masových přesunech davů uprchlíků, které během lusknutí přišly o svůj domov, případně kvůli nově nabyté světové jednotě přesídlily na druhý konec světa jenom proto, aby je vláda po návratu poloviny populace chtěla násilně vrátit zpět, odkud přišli. Nikdy ovšem nic takového na obrazovce nevidíme. Na vině patrně budou omezení způsobená dotáčkami během koronavirových restrikcí a rozpočtové konsekvence, které s sebou tato omezení nesou. Můžeme tak být rádi, že se zjevné zásahy do rozpočtu neprojevily alespoň na audiovizuálních produkčních kvalitách seriálu, protože triky bez problémů obstojí srovnání s filmy. Snad jen Samův nový modrobílý oblek působí spíš jako cosplay, než skutečná filmová uniforma.

Anthony Mackie jako Falcon

Některé dějové linky, jako je Buckyho přerod z Winter Soldiera nebo problematika černých supervojáků byly ukončeny velmi uspokojivě; seriálu by však prospěly dva, tři díly navíc, aby mohl dotáhnout některé z jiných, nedotaženě působících podzápletek. Třeba identita Power Brokera nebo Buckyho přiznání k jedné konkrétní vraždě se v posledním díle objeví jen jakoby z povinnosti, aniž by se dostavila větší emocionální rezonance.

Celou dějovou linkou, která by si zasloužila ještě důkladnější rozpracování, jsou cíle a metody „teroristické“ skupiny záporáků Flag Smashers. Jejich snaha obnovit svět bez hranic, kde celá planeta solidárně díky vnější hrozbě fungovala jako jeden celek, je tematicky velmi poutavým dějovým prvkem, který nutí k zamyšlení a nedělá z Karli Morgenthau a jejích následovníků pouhé černobílé figurky, jako spíš ambivalentní antihrdiny se vznešeným účelem, ale nepřijatelnými prostředky. To je koneckonců jeden ze zajímavých leitmotivů celého seriálu, projevující se i skrze postavy Zema nebo US Agenta.

Pochvalu si opět zaslouží hudba. Henry Jackman citacemi svých starších skladeb pro filmy s Captainem Americou umí brnknout na nostalgickou i emocionální notu a krásně přispěl pocitovému provázání jednotlivých prvků MCU dohromady.

V součtu je FAWS zajímavým přírůstkem do MCU s mnohovrstevnatými postavami, který sice nedosahuje kvalit filmové trilogie se Stevem Rogersem, jako její potomek však může držet hlavu vztyčenou.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Disney+, Totalfilm.cz © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast