Recenze: Přípitek je ideální letní feel-good komedií

Adriena před nedávnem opustila partnerka Sonia s klasickým zdůvodněním „Potřebuji pauzu“. Adrian teď sedí na klasickém rodinném setkání v sestavě rodiče, sestra a její snoubenec a přemýšlí, co vlastně ta pauza znamená. Před chvílí se konečně odhodlal, poslal Sonie textovku a teď u stolu čeká na její odpověď. Ta nepřichází, i když ví, že si ji přečetla. Místo toho dostane od budoucího švagra žádost, aby na jejich svatbě pronesl slavnostní přípitek. Adrienovi se díky tomu zhmotní další noční můra a ocitá se v sevření dvou pěkně vypasených stresů: pronášení přípitku a absolutní nejistotě, zda vlastně má či nemá partnerku, kterou miluje.

Přípitek (foto: Aerofilms)

Adrien v nové francouzské komedii Přípitek prožívá chvíle naprostého zoufalství, a i neurčité naděje u rodinného stolu, kde se probírají výhody a nevýhody podlahového topení. Během svého zoufání prožívá ve své hlavě různé a často bizarní varianty budoucnosti, ať již ve vztahu či při různých katastrofách vyvolaných jeho svatebním proslovem.

Krize komunikace

Své problémy během filmu Adrien řeší přímo se svými diváky – už na začátku je všechny zdvořile pozdraví a uvítá, průběžně s nimi probírá události svého života, komentuje je a boří onu pověstnou čtvrtou stěnu. Z diváků tak vytváří své zpovědníky i komplice. Rozehrává pro ně své barvité představy o tom, co se stane, když… Prožívá nejrůznější a často bizarní varianty své budoucnosti a to jak ty naprosto katastrofické, přes mírně průšvihové až po ty snad nadějné. Promluvy hlavního hrdiny směrem k divákům ukazují i na obecnou krizi komunikace, kterou jinak v životě Adrien vůbec nezvládá – v rodině, ve společnosti, a především s partnerkou.

Přípitek (foto: Aerofilms)

Film Přípitek byl vybrán do selekce nerealizovaného filmové festivalu v Cannes v loňském roce a určitě by na něm patřil mezi ty odlehčující festivalové snímky, které zároveň nepodceňují divákovu inteligenci. Benjamin Lavernhe v roli Adriena je okouzlujícím a přesvědčivým neurotikem a chvílemi i cynikem, který se umí během svého tápání a nejistot proměňovat a střídat různé polohy naprostého zoufalce. I díky tomu může být film Přípitek dobrou volbou pro návštěvu kina po vynucené pauze.

Benjamin Lavernhe si zahrál také ve skvělé komedii Dokud nás svatba nerozdělí.
Doporučujeme ji zhlédnout na aerovod.cz

Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2021

Přípitek
Le Discours
Komedie
Francie, 2020, 88 min
Premiéra: 17. 6. 2021 Aerofilms
Režie: Laurent Tirard
Scénář: Laurent Tirard
Kamera: Emmanuel Soyer
Hudba: Mathieu Lamboley
Hrají: Benjamin Lavernhe, Sara Giraudeau, Kyan Khojandi, Julia Piaton, François Morel, Guilaine Londez, Sébastien Chassagne, Sarah Suco, Daphné Bonneton-Suner