Svéráz českého rybolovu – dokument o vášnivých rybářích míří do kin (trailer)

V České republice je více než 350 000 rybářů, 15 000 jich každoročně odjíždí chytat ryby do Norska. Režisérka Ivana Pauerová Miloševičová se rozhodla zachytit výpravu šesti dobrosrdečných chlapů z menšího českého města do norského Bessakeru nad Trondheimem. Jaká jsou tajemství mužských rybářských expedic? Celovečerní dokument Svéráz českého rybolovu byl právě dokončen a premiéra je plánovaná na 22. července. Podívejte se na čerstvý trailer.

Hlavní hrdiny filmu Svéráz českého rybolovu spojuje dlouholeté přátelství a touha po dobrodružství. Společnou mají i adresu oblíbené jihlavské hospody uprostřed města, kde se každý pátek potkávají. Jednou ročně pak sbalí své rybářské pruty, nepromokavé bundy, smažené řízky i kartony piv a dají na čas sbohem svým partnerkám a domovům. Moře jim poskytuje svobodu a touha plnit si své sny je žene vstříc kapitálnímu úlovku. Nejdříve se ale musí vypořádat se špatným počasím, nespolehlivou technikou i vlastními humornými přešlapy. A možná se nakonec ukáže, že to nejcennější nenajdou na konci udice. Jaká jsou tajemství mužských rybářských expedic?

Svéráz českého rybolovu – z natáčení (foto: Aerofilms)

„Více než deset let jezdí muži v naší rodině koncem jara nebo v létě do Norska na ryby. I na svých cestách do zahraničí jsem potkávala party převážně českých mužů mířících s nadšenými výrazy na sever ,na lov‘. Tito rybáři mě zaujali natolik, že jsem se rozhodla uchopit a zfilmovat tu vášeň, nadšení a radost, kterou v sobě měli,“ říká režisérka Ivana Pauerová Miloševičová. Ta působí dlouhodobě také jako dramaturgyně dokumentárních filmů, stála u zrodu projektů, jakými jsou snímek Šmejdi nebo televizní seriál Dobrodružství archeologie v České televizi.

Filmový štáb sledoval své hrdiny už během samotných příprav na cestu a doprovázel je do Norska i zpět. Leckdy komické situace spojené s humornými přešlapy samotných protagonistů, nepřízní počasí či nespolehlivou technikou na kameru zaznamenával často v náročných podmínkách na moři z doprovodné lodi kameraman David Cysař.

Režisérka Ivana Pauerová Miloševičová na natáčení dokumentu

Jedná se o první film, u něhož se známá distribuční společnost Aerofilms (V síti, filmové trabantí výpravy cestovatele Dana Přibáně, Zelená kniha, Planeta Česko nebo Katka) ocitá přímo v roli koproducenta. Pro Aerofilms je produkce audiovizuálního obsahu dalším přirozeným krokem vpřed. Chceme přitom využít našich zkušeností z provozování kin a z kinodistribuce. Vnímáme to tak, že právě Svéráz českého rybolovu je ideální začátek naší producentské aktivity,“ říká Ivo Andrle, ředitel distribuční společnosti Aerofilms

Autorem ústřední písně Halibut Blues je Džian Baban a nazpíval ji Zdeněk Hrachový z kapely Fleret.

Koproducentem snímku je také Česká televize. Film vznikl s podporou Státního fondu kinematografie.

 

-red-
zdroj: M. Ch. Reková, K. Bobková

foto/video: Aerofilms © 2021