Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze: Bože ty seš hajzl připomíná rychlost uhánějícího života i krásy nevšedních chvil

Steffi právě dokončila střední školu a těší se na poslední třídní výlet do Paříže, kde chce prožít svou první romantickou noc. Stane se ale něco, s čím nikdo nepočítal. Jednou lékařskou kontrolou se pro Steffi všechno mění – má před sebou necelý rok života. Její matka Eva se ji okamžitě snaží ochránit před vším, co by mohlo Steffi ještě více ohrozit, tedy i plánovaným výletem do Paříže. Její otec, evangelický pastor, jí naopak v rozletu bránit nechce. Steffi se rozhodne jednat a spolu s motocyklovým akrobatem Stevem, kterého právě potkala, utíká z domu ve svém novém pick-upu a vydává se do Paříže.

Bože, ty seš hajzl (foto: CinemArt)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Emoce tak akorát[/pullquote]Jak je po přečtení synopse patrné, pod názvem Bože, ty seš hajzl se neukrývá komedie o zhrzených milenkách, jak by se mohlo na první dobrou zdát. Němci nám po několika pandemických odkladech servírují velice civilní a citlivě dávkovanou dramedii, která na pozadí silného příběhu učí o lásce k životu a nalezení smyslu v každodennosti. Jsou to frekventovaně filmovaná poselství, kterých ovšem není nikdy dost, a režírující André Erkau navíc hořkosladké momenty Steffina posledního roadtripu adaptuje s řemeslnou věcností, aniž by tlačil na pilu. Samozřejmě nechybí výskání do větru na pláži nebo z okýnka jedoucího auta, Hajzl ale ani jednou nepřekročí tenkou linii tlačených emocí směrem k přílišnému patosu ani předsmrtnému juchání.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Bez zbytečných gest[/pullquote]Hodně tomu pomáhají i herci, ať už jde o rodiče ztvárněné tradičně výbornými německými etalony Heike Matasch a Tilem Schweigerem, nebo čtyřiadvacetiletou Sinje Irslinger v hlavní roli Steffi. Všichni podávají vyvážený výkon, který hořké emoce prodává přesvědčivě i bez k nebesům provolávaného proklínání osudu navzdory tomu, že postava otce je zároveň farářem a dlouhé promluvy s hajzlovským Bohem by tedy do scénáře propašovat bylo dost dobře možné. Snímek ani nenechává svou hrdinku v posledních měsících života skákat padákem v Dubaji ani lyžovat s Gérardem Depardieum po Alpách v “Kalamárech Varech” – spíš vnukne i těm cyničtějším divákům chuť pořádně obejmout své blízké a jít se s nimi projít do lesa. Tvůrci naštěstí totiž pochopili, že příběh Steffi Pape je silný i bez velkých, okázalých gest, ke kterým se podobné snímky mnohdy uchylují.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 70%
    Kamera - 70%
  • 70%
    Hudba - 70%
70%

Bože, ty seš hajzl (2020)

Bože, ty seš hajzl je nenápadný snímek, který si neklade za cíl vás navzdory emocionálnímu námětu rozložit na ubrečené divácké kousíčky. Do paměti se možná nezaryje, citlivě a s mírou ale připomíná krásy všedně nevšedních momentů a vzácnost našich uhánějících životů s vědomím, že podobná poselství nejen v kinosálech slýcháme často, nikdy ale neuškodí si je připomenout.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2021

Bože, ty seš hajzl
Gott, du kannst ein Arsch sein 
Komedie / Drama / Romantický
Německo, 2020, 98 min
Premiéra: 15. 7. 2021 CinemArt
Režie: André Erkau
Scénář: Thomas Vass, Katja Kittendorf
Kamera: Torsten Breuer
Hudba: Michael Regner
Hrají: Sinje Irslinger, Max Hubacher, Heike Makatsch, Til Schweiger, Jürgen Vogel, Jasmin Gerat, Benno Fürmann, Inka Friedrich, Dietmar Bär, Moritz Bäckerling, Jonas Holdenrieder, Thomas Krutmann, Ileana Florentina Tautu

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast