Tye Sheridan: Voyagers je film o snaze ovládat a nechat se ovládat

 V roce 2063 Zemi sužují nemoci a sucho. Šanci na záchranu lidstva vidí vědci v kolonizaci jedné vzdálené planety. Ze Země odstartuje raketa se speciální misí. 30 chlapců a dívek, narozených ze zkumavky, bez rodin, je vychováváno v izolaci vesmírné lodi a připravovaných na život ve vesmíru. Pravidelnými dávkami speciální drogy jsou zbavováni veškerých emocí a pocitů. Nikdo z nich netuší, že mají pod dohledem posádky v průběhu letu dospět a zplodit potomky. Nikdo z nich netuší, že cesta bude trvat 86 let a oni tedy domov nikdy nepoznají… Voyagers: Vesmírná mise je nové sci-fi režiséra a scenáristy Neila Burgera (Iluzionista, Všemocný) v hlavní roli s Colinem Farrellem, Lily Rose-Melody Depp a Tyem Sheridanem, se kterým vám přinášíme rozhovor.

Tye Sheridan

Tyei, Lidstvo zrovna nedávno dosáhlo zajímavých pokroků v návštěvách vesmíru a na Marsu přistála sonda Rover. Vy sám byste zvážil návštěvu jiné planety nebo cestu ke hvězdám?

Možnosti, co přinese budoucnost, jsou určitě zajímavé. Nevím, za jak dlouho a za kolik budou takové cesty možné, ale věřím, že za našich životů se návštěvy vesmíru a jiných planet stanou realitou. Alespoň doufám. Kdybych si byl jistý, že budu v bezpečí a že se vrátím zpátky na Zemi, určitě bych do toho šel.

A kdyby se vás Elon Musk zeptal, jestli s ním zítra nechcete letět, co byste si vzal s sebou?

Nevím, jestli bych s ním letěl, ale záleželo by na přesné destinaci. Asi krém na opalování a spoustu muziky. Alternativní rock, soul, reggae, country… poslouchám všechno!

Když už jsme u podnikatelů, jako je Musk… vy sám jste založil start-up s názve Wonder Dynamics. Čemu se věnuje?

Děláme v mediálních technologiích a naše poradní rada čítá Stevena Spielberga, Joe Russoa nebo Antonio Torralbu z MIT. Pracujeme se strojovým učením a modely umělé inteligence, které aplikujeme na proces tvorby filmu a chceme tak snížit a zjednodušit nákladovou část produkce.

Tye Sheridan s Colinem Farellem

Jak jste se připravoval na svou roli ve Voyagers? Učil jste se bojová umění kvůli akčním scénám, navštívil jste třeba NASA?

Bohužel nenavštívil, i když bych strašně chtěl. Většinu přípravy spolkly úvahy o přístupu k mé postavě v kontextu toho, že vyrůstala bez jakýchkoli společenských nebo kulturních vlivů. Zkrátka s nimi nepřišel do kontaktu. Jediný život, který poznal, probíhal na palubě jedné lodi ve skupině 30 lidí. Prostředí, kde dospíváme, formuje naše instinkty a jako herec se vztahujete ke svému okolí. Jsme jeho produktem, rezonuje v naší povaze, našich rozhodnutích a chování.  Tohle všechno v našem filmu letělo oknem, a to mi přijde nesmírně zajímavé, protože tak vznikla výzva, aby vaše postava nepůsobila strašně nudně. Když se vydáte na devadesátiletou cestu, patrně to dost utlumí vaše emoce a touhy, takže jakmile se tohle tajemství provalí, postavy začnou nevyhnutelně proti svému osudu brojit a vypukne peklo.

Tye Sheridan se divákům zapsal do paměti zejména rolí ve filmu Ready Player One: Hra začíná. Film odstartoval jeho hvězdnou kariéru. Hrál i v pokračováních Deadpoola nebo X-Menů. Nejnověji se příští rok do kin chystá drama Black Flies, kde se objeví po boku Seana Penna.

Co je podle vás hlavní poselství filmu?

Je těžké vypíchnout jedinou věc. Náš film je o celé společnosti, o naší snaze ovládat a ochotě nechat se ovládat, je o získávání moci a o dynamice našich životů. Myslím, že řada z nás se sama sebe ptá, jaký má všechno smysl a hledáme konkrétní odpovědi, ve kterých bychom nalezli klid, hledáme jasnou cestu. Na to všechno se skrz naše postavy soustředíme.

Cestují na dalekou planetu, ale cíle cesty se nemohou dožít. Jejich jediným smyslem existence je zplodit děti jakožto generaci, která zkolonizuje nový svět, s čímž není snadné žít. Zároveň se s tím každý asi dovede ztotožnit, takže si myslím, že diváci po odchodu z kina budou nad těmito tématy přemýšlet.

-red-
foto/video: Bioscop © 2021