Výjimečný technikou i obsahem – animovaný snímek Přes hranici má trailer, představí se ve Zlíně

Poprvé na letošním Zlín Film Festivalu se představí mimořádný animovaný film Přes hranici, který vznikl díky českým animátorům a koprodukci. Snímek byl zároveň vybrán do programu mnoha dalšími významnými světovými festivaly (San Sebastian, Fantoche, Haifa). Přes hranici je navíc ojedinělé použitou animační technikou s využitím malby na sklo.

Přes hranici je vůbec první celovečerní film natočený touto animační technikou. Pro tým tvůrců to představovalo přes 9 let práce. Mimořádný celovečerní debut režisérky Florence Miailhe a scénáristky Marie Desplechin se připravoval už od roku 2012. Skoro z poloviny se na něm podílely animátorky české společnosti MAUR film, které stojí i za celosvětově úspěšnými filmy Dcera Darii Kashcheevy.

Příběh je vzdáleně inspirovaný osudem autorčiny rodiny pocházející z oblasti židovských osad v někdejším Rusku. Ve filmu, který se odehrává v současnosti, sledujeme dobrodružné i dramatické cesty dvou dětí Kyony a jejího bratra Adriela, kteří utíkají přes půl světa před nenávistí, a přitom během své magické iniciační cesty i dospívají.

Přes hranici (foto: Maur Film)

Přes hranici si zatím odnesl Cenu poroty z francouzského filmového festivalu v Annecy, kde si odbyl světovou premiéru, do českých kin ho bude distribuovat Pilot Film 25. listopadu.

„Je to silné téma zpracované originálním, úžasným výtvarným způsobem,“ říká o filmu Taťjana Medvecká, která hlasem provází diváka celým příběhem. „Za ta dlouhá léta, co dabuji, jsem dabovala velice málo animovaných filmů. Takže jsem se pro spolupráci rozhodla nejspíš ze zvědavosti. V případě filmu Přes hranici to byla klidná a soustředěná práce v malém studiu, ale hlavně ve společnosti lidí, kteří tím projektem doslova dýchali. A to je nakažlivé a zároveň zavazující,“ doplňuje.

Přes hranici (foto: Maur Film)

Proč by měli lidé přijít do kina na film Přes hranici?Jednak proto, že uvidí opravdu profesně zajímavě zpracovaný příběh, a jednak jim právě příběh může pomoci s pohledem na tak složitou otázku jako je migrace,“ zve diváky do kina Richard Krajčo.

Taťjanu Medveckou nám paní režisérka Florence Miailhe záviděla, respektive její barvu hlasu a mimořádný herecký projev, který ještě zvýraznil působivost filmu. Nemohu nezmínit ani další její herecké kolegy – Richarda Krajča, Zuzanu Kronerovou, Zlatu Adamovskou, Zuzanu Stivínovou, Otu Jiráka, Terezu Bebarovou a další –  to člověku úplně běhá mráz po zádech,“ doplňuje Martin Vandas, koproducent za MAUR Film.

Snímek se v programu Zlín Film Festivalu představí v neděli 12. září v 17:00.

-red-
zdroj: Johana Turner
foto/video: Maur Film, Pilot Film © 2021