Filmový kritik hlavním hrdinou filmu – Kamil Fila se odhalí v dokumentu Síla

Filmový kritik Kamil Fila je dlouhodobě uznávanou autoritou v oboru. Je držitelem novinářských cen, je zván do podnětných diskuzí napříč českými médii. Přesto jeho život není ani trochu procházka růžovou zahradou. Film Martina Marečka Síla zachycuje pět obtížných let v životě Kamila Fily, během kterých se potýká s partnerskými problémy, depresí i hraničním fyzickým experimentem na vlastním těle. Výsledkem je nejen drtivě upřímná výpověď o vnitřním konfliktu a krizi středního věku, ale i obecnější reflexe proměn a podob maskulinity nového milénia. Podívejte se na trailer.

Snímek bude v předpremiéře uveden na Mezinárodním filmovém festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava ve dvou hlavních soutěžních sekcích. Do kin pak dorazí 6. ledna 2022 v distribuci společnosti Artcam.

Dokument o Kamilovi Filovi je pro mě nezvykle osobní záležitost. Nejen proto, že jsem roky obdivoval jeho kontextuální, provokativní a vždy zábavné myšlení o filmech, ale i proto, že nás už roky pojí přátelství – nejen v kinosále, ale i v posilovně, kde Kamil usilovně vylepšuje svoje tělo a hledá možnou odpověď na pocity slabosti, které cítí uvnitř,“ říká ředitel Artcam Films Vít Schmarc.

Kamil Fila v dokumentu Síla (foto: Artcam)

Jak by měla vypadat mužská síla ve 21. století? Kamil Fila je otec, filmový publicista, zastánce progresivních hodnot a genderové rovnosti. Ve virtuálním prostoru vystupuje jako neúnavný diskutér a bojovník za spravedlivější společnost, v soukromí prožívá bolestné rozpory mezi svým přesvědčením a jednáním. Filmová fikce a skutečný život se vzájemně zrcadlí a Kamil hledá své lepší já mezi kinosálem, posilovnou a nestálými milostnými vztahy. Jak se stát lepší verzí sebe sama ve chvíli, kdy se ztrácíme ve vlastním životě?

Kamil Fila v dokumentu Síla (foto: Artcam)

„Martin Mareček měl v ruce pět vypjatých let Kamilova života, které jsou trochu body hororem, trochu chcípáckým filmem a trochu vztahovou noční můrou s protagonistou, který je místy na zabití. Mohl vytvořit skandalizující film o „odvrácené tváři gendermana“, který by se kochal rozkladem a mizérií. Natočil však jemný a empatický portrét hrdiny, který umí pronikavě číst filmy, ale ztrácí se ve světě a vlastní existenci. Je to osobní příběh mnohých z nás, jejichž život je „v půli se svou poutí“,“ dodává Schmarc.

-red-
zdroj: H. Petrželková
foto/video: Artcam © 2021