Halloween zabíjí vstupuje do kin, vraždící Michael se vrací už po jedenácté

Do českých kin ve čtvrtek vstupuje pokračování populární hororové série Halloween. První díl byl natočen v roce 1987 a od té doby bylo zfilmováno jedenáct pokračování. Nejnovější díl nese název Halloween zabíjí a údajně by se mělo jednat o předposlední díl celé série. Poslední díl – Halloween končí by do kin měl vstoupit příští rok.

V hororové sérii obyvatele města Haddonfield děsí muž jménem Michael Myers. Ve snímku z roku 1987 Michael utíká z léčebny pro duševně choré, kde byl patnáct let zavřený za ubodání své starší sestry Judith. Následně se do svého rodného města vrací a jako svůj cíl si volí dívky, které si přivydělávají hlídáním dětí. Mezi nimi je i studentka Laurie Strode, které se před vraždícím Michaelem podaří uniknout. A prchat před jeho zabijáckými choutkami se jí úspěšně daří všech následujících jedenáct filmů. Laurie však postupně mění taktiku. Samotné utíkání už jí nebaví, a tak s Michaelem začíná bojovat. V posledním uvedeném filmu to už sice vypadalo, že se jí vraha podařilo zlikvidovat, ale do kin vstupující novinka diváka vyvede z omylu. Protože nejen kočky mají devět životů.

Režie filmu se ujal David Gordon Green, který se režisérsky podílel i na Halloweenu z roku 2018. Tento díl vydělal přes 250 milionů dolarů a stal se komerčně nejúspěšnějším filmem z celé série. V kategorii hororových filmů měl dokonce jeden z nejvýdělečnějších prvních víkendů. Film se dočkal také poměrně kladného přijetí mezi filmovými kritiky – ti chválili především fakt, že Green užíval stejných postupů jako James Carpenter v roce 1987. Greenovi se podařilo vrátit ke starým kořenů a zachovat tak původní atmosféru filmu. Je tedy zřejmé, že nejen mezi diváky od nového dílu panují velká očekávání.

Do role Laurie byla opětovně obsazena takzvaná “ječící královna“ Jamie Lee Curtis. Série Halloween před více než třiceti lety odstartovala její hereckou kariéru a letos jí vynesla také Zlatého lva za celoživotní dílo na Benátském filmovém festivalu. Právě zde měl nejnovější díl premiéru.  Spojení popkulturní série s tímto významným festivalem, tak celou sérii v očích mnoha diváků povýšilo na vysokou kulturu.

připravila Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Universal © 2021