Začíná Das Filmfest, zahajuje ho film o největší fake news Německa

Na tři desítky nejaktuálnějších filmů z Německa, Rakouska a Švýcarska se mohou od středy 20. října těšit filmoví fanoušci v pražských kinech Lucerna a Atlas. Hrané i dokumentární filmy 15. ročníku festivalu Das Filmfest mají v hledáčku události posledního století, které se vryly do historie, i nenápadné osobní příběhy na pozadí toku dějin a společenských problémů. V programové nabídce ale nechybí ani humor a nadhled.

Curveball

Festival letos otevře film s názvem Curveball (Curveball – Wir machen die Wahrheit) režiséra Johannese Nabera, který odkrývá skutečný příběh jedné z největších fake news v novodobé historii o výrobě biologických zbraní pro Irák za vlády Saddáma Husajna. Představuje vykonstruovaný příběh, který rozjede sled událostí a navždy změní světovou politiku…
Film přijedou osobně představit herci Sebastian Blomberg, představitel hlavní role, a Michael Wittenborn.

Sebastian Blomberg (foto: archiv)

K očekávaným snímkům letošního ročníku patří i další film podle skutečných událostí Táhněte do Moskvy! (Moskau Einfach!), který odhaluje špionážní skandál ve Švýcarsku z roku 1989, a osobně jej v Praze představí režisér Micha Lewinsky. Pozornosti jistě neunikne ani komedie Byli jednou dva rebelové… (Waren einmal Revoluzzer), který přijede při české premiéře představit herec Marcel Mohab. Snímek vychází ze skutečné události, kdy ruský kamarád ze studií požádá své vídeňské přátele o pomoc. Záchranná akce se však zvrtne a nezůstane pak kámen na kameni. Film získal na festivalu Max-Ophüls-Preis 2020 Cenu za nejlepší režii.

Dramaturgie letos představuje i dvě mimořádné osobnosti německého filmu, nabídne biografii Rainera Wernera Fassbindera a samostatnou retrospektivu Wernera Herzoga. Do Prahy na Das Filmfest míří i celá řada dalších režisérů a herců, kteří zde osobně své filmy uvedou.

Das Filmfest pravidelně nabízí několik tematických programových sekcí. V rámci sekce DAS FILMFEST SPEZIAL vedle zahajovacího snímku Curveball (Curveball – Wir machen die Wahrheit) nabídne například portrét legendárního režiséra Rainera Wernera Fassbindera s názvem Enfant Terrible. Téma emigrantů, kteří narážejí v nové zemi na nejrůznější úskalí přinášejí filmy Exil a Berlin Alexanderplatz. Humor na plátna kin vnese komedie černá jako noc a ostrá jako žiletka na téma milostného trojúhelníku Klikaři (Glück gehabt) nebo energická roadmovie na invalidním vozíku Zlaté rybky (Die Goldfische). Režisér Sebastian Brauneis a herečka Marlene Hauser v Praze osobně představí svou osvěžující lehkou lowbudgetovou letní pohádku ve stylu „nové vlny“ 3přátelé2nepřátelé (3FREUNDE2FEINDE).

Klikaři

Dále festival nabídně filmy v sekcích NE! / NÖ je o vzdoru, vzdoru vůči okolí, ale i potřebě vzepřít se někdy sám sobě. Sekce VE JMÉNU RODINY (FAMILIENSACHE) nabídne obdivuhodně silné citové vazby i rodinná pouta, která je nutné zpřetrhat.
V sekci DIE DOKU dokumentární filmy zaostří jak na aktuální dění, tak i na události uplynulého století.

Podrobný program všech programových sekcí najdete na www.dasfilmfest.cz

V Praze se festival koná v kinech Lucerna a Atlas od 20. do 26. října a následně zavítá od 2. do 7. listopadu do brněnského kina Art.
Samostatná retrospektiva Wernera Herzoga se uskuteční od 2. do 6. listopadu v pražském kině Ponrepo. Předprodej vstupenek již byl zahájen.
Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

-red-
foto: Das Filmfest, archiv © 2021