Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE VIDĚLI NOVÝ TRAILER DEADPOOL & WOLVERINE? Pokud vám unikl, pusťte si ho tady.

Kam až se rozrostou myšákovy značky? Novinky Disney+

Streamovací platforma jednoho z největší gigantů zábavního průmyslu, Disney Plus, před pár dny oslavila již druhé narozeniny a ušatý myšák Mickey chce ukázat, že je potřeba ho brát opravdu vážně. Disney+ bude v nejbližších měsících konečně dostupné i v naší zemi, proto stojí za to se blíže podívat, co si pro své předplatitele Disney nachystal.

Marvel

Moon Knight

Samozvanec Moon Knight je první temnější postavou z marvelovské rodiny, se kterou se diváci mohou na Disney+ setkat. Mnozí si jistě pamatují výborné seriály Daredevil a Punisher z dílny konkurenčního Netflixu v době, kdy Marvel ještě nepatřil pod Disney. Seriál Moon Knight by pak v roce 2022 mohl nabídnout podobně temnou atmosféru s hrdinou bez nadpřirozených schopností, ale s o to silnější motivací. Titulní hrdina Marc Spector je bývalý mariňák a žoldák, kterého před smrtí zachrání egyptský bůh a zároveň ho prokleje svými schopnostmi. Nejzajímavější na postavě ale nejsou její fyzické schopnosti, jako spíš narušený psychologický stav, kdy se o Spectora pokouší šílenství a my nevíme, kolik z děje se odehrává pouze v jeho hlavě.

Titulní roli ztvární Oscar Isaac, který je aktuálně k vidění jako vůdce rodu Atreidů ve velkofilmu Duna. Jako záporák se navíc v seriálu objeví Ethan Hawke a šušká se o napojení na chystaného celovečerního Bladea.

Ms. Marvel

Krátce se ukázala i superhrdinka Kamala Khan, neboli Ms. Marvel. Kamala je aktuálně poslední inkarnací Ms. Marvel, superhrdinky vzhlížející ke Captain Marvel, která se stala i inspirací pro jméno jejího alter-ega. Kamala je šestnáctiletá americko-pakistánská dívka, která se bude muset ve svém mladém věku naučit zkrotit své superschopnosti a kterou ztvární herečka Iman Vellani. Později by se měla po boku svého vzoru Captain Marvel a dále pak Monicy Rambeau (nedávno viděné ve WandaVision) objevit i v první ženské týmovce Marvelu – The Marvels.

Předzvěst žensky laděného ansámblu jsme mohli vidět již v Avengers: Endgame, kde záběr na ženskou sestavu Avengers kryjící si záda působil trochu nuceně, to ale především proto, že Captain Marvel by si všechny kolegyně mohla strčit do kapsy. Právě vzhledem ke schopnostem titulních hrdinek The Marvels by snad tato týmovka mohla fungovat o něco lépe.

She-Hulk

A v silných ženských postavách pokračujeme i dále, další na seznamu nadcházejících titulů je seriál She-Hulk, který také přijde příští rok. Jennifer Walters je právnička zabývající se spory kolem superhrdinů. Postavení superhrdinů jako Captain Amerika, Hawkeye, Ant-man a dalších mimo zákon bylo jedním z hlavních témat posledních částí Infinity ságy a civilní život Jennifer Walters by tak mohl být velmi zajímavý. Diváky ale pravděpodobně více naláká Mark Ruffalo jako Hulk a Tim Roth jako Abomination, kteří se v seriálu objeví. Chytrého Hulka si diváci zatím neměli moc možností užít a jeho příběh byl od posledního samostatného filmu vždy jen doprovodný k hlavní lince. I zde bude vedlejší postavou, snad se ale více dozvíme o jeho vnitřní proměně.

Secret Wars

Pozadu nezůstávají ani již známé postavy a na obrazovky se proto vrátí například Samuel L. Jackson jako Nick Fury. Objeví se v seriálu Secret Invasion, který se zaměří na mimozemskou rasu Skrullů, kteří na sebe dokáží vzít jakoukoli podobu a po desetiletí infiltrovali planetu Zemi. Děj pravděpodobně bude navazovat na závěr Far From Home, kde se ukázalo, že Nick Fury opustil naši planetu a zaskakují zde za něj právě Skrullové. Hlavním tahákem by měla být paranoia ohledně identity marvelovských postav a nejistota ohledně toho kterým z nich lze věřit, že jsou těmi, kterými se zdají být.

A řada dalších

Další známou tváří s vlastním seriálem je Agatha Harkness. Vrátí se v seriálu Agatha: House of Harkness, roli si zopakuje Kathryn Hahn, která čarodějnici vdechla život již v seriálu WandaVision.

Z hraných seriálů se dočkáme ještě jednoho o postavě Echo, která by se brzy měla objevit po boku Hawkeye ve stejnojmenném seriálu, jehož premiérový díl bude odvysílán již příští týden.

Za zmínku stojí ještě určitě Ironheart s hlavní postavou Riri Williamsem, geniálním vynálezcem, který si pro sebe vytvoří high-tech oblek. Ironheart tak spíše než s padouchy bude mít práci s diváky, jelikož srovnání s ikonickým Robertem Downey Jr. jako Iron Manem se asi nevyhne.

Po úspěchu animované série What if…? není žádným překvapením, že časem přijde i druhá série objevující kouzla marvelovského multiversa. Disney se však nebojí ani dalších kreslených seriálů a brzy se tak dočkáme i kresleného seriálu se Spider-Manem s podtitulem Freshman Year. Vyprávět bude o cestě, kterou Peter Parker musel ujít, aby se skutečně stal pavoučím mužem. Dost možná bychom se tak měli připravovat na příchod a brzký odchod dalšího strýčka Bena.

Velkým fanouškovským zadostiučiněním je obnovení animovaného seriálu o X-Menech z 90. let, které tak opráší jednu z největších klasik z dob, kdy filmová universa byla nepředstavitelnou budoucností.

Poslední zmínku o Marvelu věnujeme Strážcům Galaxie a jejich vánočnímu speciálu. Oblíbení hrdinové z ne tak předaleké galaxie se pod vedením Jamese Gunna sejdou, aby společně oslavili příští Vánoce. Ano, projekt The Guardians of the Galaxy Holiday Special ne náhodou připomíná podobný projekt ze světa Star Wars, výsledek snad bude ale o něco povedenější.

Disney ≠ Marvel

Disney ale není jen Marvel, ačkoli se na tuto značku soustředí s velkou částí svých projektů. Myšák kromě té naší galaxie vládne také té předaleké, ze které se k nám s nadšením blíží další řada Mandaloriana, který si ve svých dvou úvodních sériích podmanil celou řadu starých i nových fanoušků Star Wars. Podobná očekávání obklopují také seriál o Obi-Wanu Kenobim. V seriálu se ve svých rolích znovu objeví Hayden Christensen, který ztvárnil Anakina Skywalkera v epizodách I až III, především se ale vrátí Ewan McGregor jako titulní mistr Jedi. Ze světa Star Wars přijde ještě speciál o oblíbeném žoldákovi, Under the Helmet: The Legacy of Boba Fett.

Kouzla pokračování

Disney se svým vstupem do světa streamování objevil kouzlo nekonečných příběhů, které snesou nespočet pokračování, ať již filmových či seriálových. Ze seriálů se proto příští rok dočkáme pokračování animáku Zootopia s nápaditým podprahovým názvem Zootopia+. Oblíbená Auta namísto dalších sequelů přijdou s vlastním seriálem Cars on the Road, kde se na cestu vydá ústřední dvojice Bleska McQueena a Buráka. Zda jejich cesta povede i ke druhé sérii zjistíme příští rok. Vlastního seriálu se dočká i Baymax, sněhulákovitý nezničitelný robot z Velké šestky. Chcete-li si alespoň trochu připomenout, jak by bílý kulatý robot mohl v hlavní roli fungovat, běžte se podívat do kin na Rozbitého robota Rona, dokud to ještě jde.

Od seriálových pokračování se přesouváme k těm filmovým. Další Doba ledová do své ústřední role tentokrát místo lenochoda Sida obsadila Bucka, bláznivou lasici, kterou si diváci oblíbili ve třetím díle populárního animáku. Ice Age Adventures of Buck Wild se na Disney+ objeví již zjara příštího roku.

Opačným směrem než Auta a Zootopia jdou veverky Chip a Dale, hlavní postavy seriálu Rychlá rota, který mnoho devadesátkových dětí nutil vstávat v sedm ráno i o víkendu. Chip n‘ Dale: Rescue Rangers se na jaře 2022 na Disney+ objeví jako hraný film s animovanými veverkami, kterým hlasy propůjčí John Mulaney a Andy Samberg. Tak snad půjde o správný zásah v tu pravou chvíli a tahle prima dvojka slídilů, co si k pravdě vždy najde směr a hraje fér, okouzlí nejen nové dětské diváky.

A trochu té vědy

Disney Plus se naštěstí nesnaží vydělat peníze a přilákat nové předplatila pouze na zavedené a známé značky. A dokonce ani nevytváří čistě popkulturní obsah, ale pokouší se stimulovat i touhu po vědění. Ve spolupráci s National Geographic vznikají proto hned tři série zaměřené na přírodu a člověka. Chris Hemsworth se v šestidílné sérii Limitless With Chris Hemsworth bude pokoušet najít hranice toho, co je lidské tělo schopné dokázat a snést, a to jak po fyzické, tak i mentální stránce. V šesti dílech dostal prostor i Will Smith, aby se v sérii Welcome to Earth vydal až na konec světa a objevil tak na naší modré planetě jedinečná místa, zvířata a věci, které rozhodně stojí za to vidět. Na přírodu se pak soustředí i poslední kousek ze spolupráce Disneyho a National Geographic, America the Beautiful. Během dalších dílů se divákům otevře a představí kontinent, který nabízí skutečně vše.

Disney+ i u vás doma

Jak je psáno v úvodu, Disney+ zatím v České republice není možné legálně sledovat a dočkáme se ho zde až v následujících měsících, tedy ve třetím roce jeho existence, alespoň pokud se nehodláte odstěhovat do Německa či Rakouska. Nespornou výhodou je, že v té době bude na platformě již skutečně nepřeberné množství obsahu a vybrat si tak zvládne téměř každý. Cena za jediný měsíční tarif je pevná a u sousedů je zatím stanovena na 7 euro měsíčně, pro náš trh zatím stanovena nebyla.

Je otázkou, zda Disney nechá cenu v eurech jako třeba Spotify a zaplacená částka se tak bude měsíc co měsíc mírně lišit, nebo stanoví cenu i v českých korunách, jako to má například Netflix či HBO GO. Dobrou zprávou je, že Disney svou misi bere skutečně vážně a pořady se tak snaží nabízet v co největší kvalitě, a to až v rozlišení 4K. Zároveň je k dispozici nativní aplikace pro většinu operačních systémů, ať už mobilních, televizních nebo konzolových.
Jakub Martinů a redakce
foto: Disney+ DMED © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast