Můj soused Totoro: Kultovní animák se poprvé objeví v českých kinech (trailer)

Kultovní animovaný film japonského tvůrce Hajaa Mijazakiho Můj soused Totoro velmi dobře zná už několik generací diváků. Slavný snímek, který bude poprvé uveden s dabingem i titulky v českých kinech, vypráví o sestrách Sacuki a Mei, které se s tatínkem přestěhují do strašidelného domu na japonský venkov. Starší Sacuki musí převzít péči o domácnost, zatímco malá Mei objevuje zákoutí přilehlého lesa. Dívky se spřátelí s roztomilými lesními duchy v čele s obrovským chlupáčem Totorem a prožijí s nimi největší dobrodružství svého života. Nadčasový film mistra japonské animace v produkci studia Ghibli se stal celosvětovým fenoménem. Do českých kin vstoupí 9. prosince pod hlavičkou Aerofilms.

Film Můj soused Totoro si užijí malí diváci i dospělí, kteří si budou moci zvolit, zda navštíví verzi v originálním znění s českými titulky, nebo s českým dabingem. Snímek, který doporučují dětští psychologové se stal hitem okamžitě po svém uvedení v Japonsku, na které navázal úspěch po celém světě. Také díky dodržení příslibu filmu pro celou rodinu a diváky všech věkových kategorií se pravidelně umisťuje v rámci bilančních žebříčků mezi nejlepšími animovanými filmy všech dob, nejlepšími snímky pro děti či celou rodinu, ale také mezi nejlepšími filmy bez ohledu na žánr. Samotná postava Totora se stala nejen popkulturní ikonou, zahrála si například i ve filmu Toy Story 3: Příběh hraček, ale i maskotem domovského studia Ghibli.

Můj soused Totoro (foto: Aerofilms)

Filmům studia Ghibli, a hlavně těm od Hajaa Mijazakiho, se i v České republice podařilo překročit hranice zájmově vyhraněných komunit a nadchnout širokou veřejnost. V roce 2017 proběhla v pražském kině Bio Oko a v brněnském Univerzitním kině Scala přehlídka zaměřená právě na filmy tohoto Oscarem oceněného tvůrce. Kvůli finanční náročnosti pořízení práv na jednotlivé filmy ji předcházela crowdfundingová kampaň. Během jednoho měsíce pořadatelé přehlídky vybrali 233 procent z cílové částky.

Můj soused Totoro vstupuje do českých kin 9. prosince.

-red-
zdroj: Aerofilms © 2021