Evropské filmové ceny vysíláme v sobotu živě, nominován je i český animák Myši patří do nebe

34. ročník Evropských filmových cen i letos proběhne v online formě, kterou budete moci sledovat živě na našem webu. Udílení budeme přenášet v sobotu 11. prosince večer z prostor Areny Berlin, kde jej bude moderovat německá herečka Anabelle Mandeng. Je to už podruhé v řadě, kdy pandemická situace organizátory donutila přemístit prestižní akci do internetového prostoru, kdy budou ceny vítězům předávány distančně.

Do šestice snímků nominovaných na nejlepší evropský film se probojovalo třeba drama The Father, které si diváci mohou pamatovat už díky čtyřem nominacím na Zlaté glóby a hlavně dvěma proměněným ze šesti nominací na Oscara pro představitele hlavních role Anthonyho Hopkinse a za nejlepší adaptovaný scénář. Velkou konkurencí mu ale vedle dalších tří snímků bude koprodukční drama Quo Vadis, Aida?, které vypráví tragický příběh Srebrenického masakru v 90. letech a které před pár měsíci mohli vidět díky distribuci Aerofilms čeští diváci i v kinech.

Oba tyto filmy se utkají i v nominacích v kategorii nejlepší režie, kde jejich autoři Florian Zeller a Jasmila Žbanić zabojují třeba proti rumunskému filmaři Radu Judemu nominovanému za kontroverzní sondu do pokrytectví současné společnosti s výmluvným názvem Smolný pich aneb pitomý porno. Anthony Hopkins jako titulní Otec i Jasna Đuričić jako Aida navíc zabojují i o sošku za nejlepší herecký výkon. Všechny tři zmíněné filmy navíc obdržely i nominaci za nejlepší scénář.

Ačkoliv většinu evropských cen si tedy pravděpodobně odnesou Aida, Otec a Pich, pro našince nejzajímavější souboj bude probíhat v kategorii nejlepšího animovaného filmu, kde se do konkurence tak dokonalého snímku, jako jsou irští Vlkochodci z produkce Apple TV, probojovali naše Myši patří do nebe z režisérské dílny Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové. Krásný příběh o životě po životě a nepravděpodobném přátelství navazuje na českou loutkovou tradici a už nominace na evropského Oscara je záminkou k pořádné národní hrdosti.

Kompletní seznam nominací najdete zde: https://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/nomination-current
Přenos nabídneme na webu v sobotu od 19 hodin.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Artcam, CinemArt © 2021