Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Může láska přežít v nevěstinci? Do kin míří německé drama Štěstí

Queer Kino uvede 24. února do českých kin výrazný německý snímek Štěstí režisérky Henriky Kull. Vypráví příběh láskyplného vztahu Marie a Saschy, pracovnic berlínského nevěstince. Snímek byl úspěšně uveden ve světové premiéře na Berlinale v sekci Panorama, byl také promítán na 22. ročníku Mezipater.

Štěstí je druhým celovečerním filmem osmatřicetileté Henriky Kull. Na jeho počátku stál několikaměsíční průzkum německých nevěstinců: „Ženy, které jsem zde potkala, byly naprosto fascinující. Přitahovala mě také místní atmosféra, která byla úplně jiná, než jsem čekala. Hranice zde byly zcela jasně nastavené a mezi pracovnicemi vládla velká solidarita. Celý prostor navíc působil jako by byl zcela pod kontrolou žen – chtěla jsem pochopit, proč tomu tak je.

Samotné natáčení pak probíhalo ve skutečném nevěstinci, za běžného provozu. „Naše dvě fiktivní postavy jsem zasadila do skutečného prostředí, řekla jim, co mají dělat, a ostatní na ně reagovaly stejně jako na jakékoliv jiné kolegyně,“ popisuje Kull. Snímek tak prostředí nevěstince vykresluje až dokumentárně, s nebývalou autenticitou. Vyniká také silně emancipačním tónem – režisérčiným cílem bylo nevykreslovat své hrdinky jako oběti, ale jako silné, sebevědomé ženy.

Marie a Sascha (zdroj: Queer Kino)

Roli Saschy ve filmu ztvárnila německá herečka Katharina Behrens, roli Marie pak původem italský umělec a performer Adam Hoya, kterého čeští diváci mohou znát z dokumentu Pátrání po Evě uvedeném na MFDF Jihlava. Hoya v něm vystupuje pod jménem Eva Collé, brzy po jeho premiéře pak prošel coming outem a nyní se identifikuje jako trans muž. Podílel se i na scénáři, ve kterém zúročil své osobní zkušenosti z doby, kdy se živil jako sexuální pracovník – stejně jako pro režisérku pro něj bylo klíčové vypodobnit prostředí nevěstince co nejvěrněji. „Panuje tu přesvědčení, že sexuální práci dělají jen zoufalí lidé. Ale někteří to opravdu dělají dobrovolně. Nebo alespoň tak dobrovolně, jak to kapitalistický systém umožňuje,“ říká Hoya.

-red-
foto/video: Queer Kino © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast