Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Město na řece: Drama o lásce a ztrátách ve třech totalitách představuje trailer

Drama o lásce a ztrátách Město na řece, které natočil lotyšský režisér Viesturs Kairišs (Sibiřský deník), vznikalo v české koprodukci a s českou hereckou účastí. Jednu z hlavních rolí zde ztvárnila česká herečka Brigita Cmuntová (Bábovky) v postavě židovské dívky Zisly, do které se zamiluje hlavní hrdina výtvarník a písmomalíř Ansis (debutující Davis Suharevskis). Se svou profesí najde uplatnění za každého režimu (cedule a směrovky potřebuje každá vláda). Lotyšsko-česko-litevský snímek vypráví příběh člověka, který se v krátkém časovém úseku ocitne postupně uprostřed tří totalit.

Město na řece se odehrává v autoritářském režimu předválečného Lotyšska, v době války v éře komunismu a nacismu a v poválečném čase opět v komunistickém státě. Absurdní a groteskní situace, kafkovská atmosféra, velká láska k dvěma ženám, důležitá morální rozhodnutí provází hlavního hrdinu napříč krutými i lyrickými dějinami východní Evropy minulého století.

Ansis miluje židovskou dívku Zislu (Brigita Cmuntová), ale náboženské a společenské předsudky kladou jejich lásce do cesty překážky. Pak se ale objeví Naiga (Agnese Cirule), lotyšská dívka, a začne Ansisovi dávat najevo své city… Ansis se náhle musí rozhodnout mezi dvěma láskami a tím, kdo přežije a kdo zemře.

Brigita Cmuntová ve filmu Město na řece (foto: 8 Heads Production)

Výběr herců režisér Viesturs Kairišs okomentoval: V roli Zisly diváci uvidí krásnou a velmi talentovanou českou herečku Brigitu Cmuntovou, která se kvůli správnému lipsingu naučila všechny dialogy v latgalštině. A v roli její otce v postavě židovského obchodníka Bernšteina se českému publiku představí lotyšská filmová a divadelní hvězda Gundars Abolins.“

K filmu samotnému režisér dodává: „Styl filmu se inspiruje přístupem režisérů české nové vlny, například Jiřího Menzela, zejména jeho filmy natočenými ve spolupráci se spisovatelem Bohumilem Hrabalem, a Miloše Formana, a kombinuje směšné provinční postavičky s obsáhlým epickým přístupem známým z knihy Sto roků samoty od Gabriela Garcíi Márqueze. Realismus se zde mění v magický realismus.“

Film uvede do kin producent filmu 8 Heads Production 7. dubna.
-red-
zdroj: Gabriela Zajícová

foto/video: 8 Heads Production © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast