Zlínský festival dopoledne odstartoval premiérou novinky Cesta do Tvojzemí

Ve svém tradičním jarním formátu dnes začíná ve Zlíně Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Jeho 62. ročník nabídne 276 snímků ze 49 zemí světa i bohatý doprovodný program – výstavy, koncerty, besedy, virtuální realitu, filmové workshopy nebo sportovní vyžití. Ještě dnes pak nabídne na dětském zahájení premiéru unikátního animovaného filmu Cesta do Tvojzemí a večer ocení Zlatým střevíčkem herce Pavla Zedníčka.

Dětským zahajovacím filmem, který ve čtvrtek v 10:00 celý festivalový program za účasti delegace oficiálně odstartuje, je předpremiéra unikátní česko-slovensko-belgická koprodukce Cesta do tvojzemí o desetiletém chlapci Rikim, který po zachycení záhadného nouzového signálu utíká z domova do paralelního světa, kde věda příroda fungují v pokojném souladu. Debut režiséra Petra Budínského zaujme kromě ambiciózního fantasy příběhu především unikátní animací připomínající svou stylizací filmečky z videoher či řadou futuristických výjevů a kulis – ať už jde o steampunkového robota kráčejícího s dětmi po poušti nebo utopické přímořské městečko.

V dabingu filmu uslyšíme třeba Kláru Issovou, Martina Myšičku nebo Václava Neužila, Tvojzemí má tedy potenciál zaujmout kromě oka i ucho, což jde podle Jana Ciny a hlasu opičáka Tidlinga ruku v ruce: “Když se povede, že je postavička skvěle animovaná, vyjdou vám reakce, které by herci jen tak nezahráli. To pak je radost dabovat, když postavička hraje lépe, než vy, protože vás to inspiruje. Ta moje opice teda pořád dělá nějaké zvuky, takže hlasivky dostaly pěkně zabrat.” 

Večer festival pak čeká tradičně i zahájení druhé, tentokrát pro starší a dospělé diváky. Pozvaní diváci uvidí německý snímek Stezka, který zachycuje napínavý příběh malého chlapce putujícího přes hory z Francie do Španělska, aby se dostal před válkou do Ameriky. Aniž by to tvůrci původně zamýšleli, je téma migrace před válkou s ohledem na stávající geopolitickou situaci v dnešní době velmi aktuální,“ upozorňuje umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Kompletní program, který s kolegy pro dnešní den i zbytek festivalu připravila, najdete na webových stránkách.

Zlatý střevíček, ocenění za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež, dnes večer převezme herec Pavel Zedníček, který se před zahájením v 18:30 potká s fanoušky na červeném koberci, stejně jako Eliška Balzerová, Jan Nedbal, Veronika Freimanová, Jana Švandová, Lukáš Hejlík, Kristýna Janáčková a Lenka Krobotová. Každoročně je na první festivalový večer naplánovaný i velkolepý ohňostroj u Kongresového centra Zlín, který i s hudebním doprovodem začne ve 22:00.

Festival bude probíhat do Dne dětí, tedy 1. června. Chystáme řadu tematických článků, recenze, další pohledy do dabingu filmů z programu či reportáže z červeného koberce i každoročního odhalení hvězd na chodníku slávy a sázení stromků s letošními Young Stars.

-red-
foto/video: Zlín Film Festival, Forum Film CZ © 2022