Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm 2022: Středeční tipy z festivalového programu

Anifilm byl včera úspěšně zahájen. Po dvou ročnících poznamenaných pandemií se promítačky v Liberci rozjely v tradičním prosluněném květnovém termínu. Jako v uplynulých letech pro vás každé ráno vybereme několik redakčních tipů z filmového, doprovodného i industry programu.

Přes hranici – 80 min, Cinema City 1 sál ČT, 14:00

Na animační techniku malby olejovými barvami na sklo se zaměřuje jen málo tvůrců. Metoda je extrémně náročná na přípravu a hlavně na samotnou animaci, animuje se ve více plánech a na více sklech najednou. Za svou trpělivost bývají pak tvůrci odměněni jedinečným obrazovým kouzlem. Přes hranici je vůbec první celovečerní film, který je celý natočený touto technikou. V šesti kapitolách tu režisérka oživuje příběh útěku dívky Kyony a jejího bratra Adriela z rodného města Novi Varna před pogromem, během něhož jsou zatčeni jejich rodiče. V průběhu festivalu vám přineseme rozhovor s tvůrci, kteří zručně vymalovali atmosféru filmu plného působivých obrazů, scén a především emocí.

santimov-anifilm

Východní přísliby: Ukrajina – 64 min, Severočeské muzeum, 15:30

Východní přísliby jsou novou sekce, prostřednictvím které festival mapuje výjimečnou tvorbu přicházející od východních hranic Evropy. Letošní první zastavení je z pochopitelných důvodů věnováno ukrajinské animaci. Tamní autoři se v posledních přibližně sedmi letech čím dál častěji objevují ve výběrech prestižních festivalů. Úspěchy sklízejí také v online prostředí, protože se často vedle filmů orientují i na gifové umění, jingly, videoklipy apod. Jedním z nejvýraznějších představitelů tohoto proudu je i letošní porotce Stas Santimov, Anifilm ale v rámci dnešního promítání uvede pestrý výběr více než desíti krátkých snímků od hned několika tvůrců.

Moje slunce Mad – 85 min, Cinema City 1 sál ČT, 16:30

Snímek, ověnčený cenou poroty z festivalu v Annecy, ale i dalšími cenami a nominacemi, vznikl na motivy poutavé knihy Frišta české novinářky Petry Procházkové. Dívka opouští život v rodné Praze, aby se v Kábulu vdala za svého milovaného spolužáka Nazira. Najít si svoje místo v naprosto odlišné kultuře, která má jiné rodinné zvyky, a ve společnosti, jež odpírá ženám snad všechna práva, to je úkol, který Herru v Afghánistánu čeká – zvlášť, když nepřichází to, s čím počítala a na co se těšila. Michaela Pavlátová skvěle vyvážila silné téma tím, že si udržela odstup od postav; film je tak téměř dokumentárním vhledem do afgánské každodennosti. V průběhu festivalu vám s režisérkou přineseme rozhovor.

chuck-steel-anifilm

Chuck Steel: Noc vampíčů – 89 min, Noc vampíčů – Malé divadlo, 20:30

Zapomeňte na Chucka Norrise, teď je tu Chuck Steel! Nejlepší polda, co kdy kráčel po týhle zatracený planetě! Chuck Steel je neohrožený hrdina jako vystřižený z béčkových (a céčkových – zvolit lze takřka libovolné písmeno abecedy) bijáků a seriálů 80. let. Chuck má zkrátka všechno, co má pořádný osmdesátkový polda mít – svaly, hubu plnou drsných řečí, hodně bouchaček, nesmlouvavý přístup k nepřátelům a taky jedno velké trauma. Tahle divoká eRková stop-motion parodie nevynechá a nezesměšní jediné filmové klišé a schéma, aniž by přitom nepotěšila zcela očividnou láskou k filmovým zhůvěřilostem.

praseni7 anifilm

Prasení #7: hello friend – 90 min, Kino Varšava, 21:00

Ahoj kamaráde, bude pásmo. Budou gify. Krátké a šťavnaté. Bude plátno, pivo. Tak jak to máš rád. Nestrkej věci do šuplete. Přispěj taky. Každý autor má čtyři minuty k naplnění libovolným audiovizuálním obsahem. Přidejte své prasečinky do pásma nebo jen doražte na pivo – více na facebookové události Prasení #7: hello friend.

-red-
foto/video: Anifilm © 2022

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast