Cenu Pavla Kouteckého získal film Jednotka intenzivního života

Porota 5. Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK v Ústí nad Labem ocenila film Jednotka intenzivního života režisérky Adély Komrzý a zvláštní uznání pak udělila snímku Jak jsem se stala partyzánkou režisérky Very Lackové.

O Cenu Pavla Kouteckého se letos ucházelo celkem pět nominovaných celovečerních dokumentů a pět nominovaných krátkometrážních dokumentů ze 75 přihlášených filmů.

Cenu Pavla Kouteckého a finanční odměnu ve výši 100.000 Kč pro celovečerní první a druhý dokumentární film získal snímek Jednotka intenzivního života režisérky Adély Komrzý. Působivý dokument ze zákulisí paliativní péče představuje realitu posledních okamžiků.

Tvůrci oceněných filmů na letošním Elbe Dock

Vyjádření poroty

„Přestože se dění filmu odehrává jen v několika málo místnostech, jde o film velmi dynamický – tvůrci provedli diváky příběhem každého natáčeného člověka, stejně jako i vývojem v jeho uvažování a nahlížení rodiny. Vznikl dokument, který je velmi profesionální a důležitý. Dokument, který tlumí a odvádí pryč strach ze smrti.“

Zvláštní uznání získal snímek Jak jsem se stala partyzánkou režisérky Very Lackové.

Vyjádření poroty

„Pro svoji rodinu i všechny Romy odvedla režisérka neocenitelnou a důležitou práci: poukázala na bolestivé téma i na překrásné rodinné vztahy, na bolest, důstojnost, na tragédie druhé světové války, ale i na cíl a výsledek.“

Mezi ostatní celovečerní nominované filmy patří: Bratrství režiséra Francesca Montagnera, Bydlet proti všem Tomáše Hlaváčka a Přípravy k filmu T Milana Klepikova.

Cenu Pavla Kouteckého pro krátký dokumentární film a finanční odměnu 40.000 Kč získal režisér Josef Švejda s filmem JANG. Filmový portrét mladické nespoutanosti kombinující klasické dokumentární postupy s estetikou a vyjadřováním moderní internetové kultury.

 

Jang

Vyjádření poroty

„Za zprostředkovaný pocit svobody, který je pro umělce a obecně lidské bytosti důležitý. Za skvělou ukázku tíhnutí ke svobodě a zachycení rozdílnosti životních hodnot mezi dvěma generacemi. Skrze zpočátku zdánlivě triviální „punk příběh“ sociálně nepřizpůsobivého jedince dokázal autor krůček po krůčku kaleidoskopickým navršováním barevných a slunných obrazových střípků otevřít cestičku dovnitř protagonistovy duše, nikoliv zoufalce na okraji společnosti, ale člověka pevného ve svém přesvědčení.“

Na Cenu Pavla Kouteckého pro krátkometrážní dokument byly nominovány další 4 filmy: Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen, Země havrana z archy režisérky Květy Chaloupkové, Zesílené ticho režiséra Marka Mrkvičky a Zkouška sirén režisérky Hany Slaninové.

Vyhlašování Cen Pavla Kouteckého na Elbe Dock 2022

Nejoriginálnější celovečerní a krátkometrážní český dokument vybrala porota ve složení: malířka Alexandra Bryksa; antropoložka, moderátorka Rádia Ukrajina a aktivistka Marharyta Golobrodska; akademický malíř, sochař a restaurátor Alexandr Kozlov a výtvarná umělkyně Olga Krykun.

Festival zakončí svůj program v sobotu 21. května v drážďanském bývalém nákladovém nádraží GEH8, kde bude vyhlášena CENA ELBE DOCK pro krátkometrážní středoevropské filmy (hrané, animované i dokumentární). Program pokračuje také v Ústí nad Labem, kde do soboty probíhá výstava zaměřující se na budoucnost a umělou inteligenci s názvem Za otevřenýma očima v unikátním bývalém bunkru. Ve Veřejném sále Hraničář pak proběhne projekce němého japonského filmu s živou hudbou rakouského uskupení Okabre.

-red-
zdroj: B. Kuklišová
video: Totalfilm Media, foto: FAMU, Vimeo, Elbe Dock © 2022