Zlín Film Festival na svém startu ocenil Pavla Zedníčka

62. Zlín Film Festival i letos přibližuje svět kinematografie hlavně mladším divákům, dětem a rodinám. Zlatý střevíček si za mimořádný přínos kinematografii odnesl z letošního slavnostního zahájení český pohádkový veterán Pavel Zedníček, který má na kontě desítky, ne-li stovky zásluh v oblasti filmové zábavy pro celou rodinu. Obdržet cenu přímo ve Zlíně je pro něj symbolické, právě tady totiž sám prožil většinu dětství.

Pavel Zedníček

Pavel Zedníček (kolegy a přáteli přezdívaný jako Čmaňa) sám sebe považuje za Valacha až do morku kostí. Ve Zlíně se sice přímo nenarodil, strávil tu ale celé mládí a také studentská léta, kdy navštěvoval kožařskou průmyslovou školu. Práce obuvníka ho ale dle vlastních slov nikdy nelákala a po střední škole zamířil raději na brněnskou JAMU. Tam začalo jeho dlouhodobé kamarádství s Bolkem Polívkou a samozřejmě také kariéra úspěšného herce a komedianta. Zpočátku začínal v brněnském divadle Husa na provázku, postupně ale vystřídal prakticky všechna známější tuzemská divadla včetně toho Národního. Do širšího povědomí ho pak dostaly hlavně filmové a televizní role. Na velkém plátně se poprvé objevil v detektivce Holka na zabití, z televize si ho naopak diváci zapamatovali i díky seriálu Nemocnice na kraji města.

“Udělalo mi to velkou radost. Nejen proto, že ta cena je zlínská, ale i proto, že mám vystudovanou střední průmyslovou školu kožařskou, dá se tedy říct, že jsem od bot. A mám si převzít střevíček. A to dokonce zlatý!”

První filmová role Pavla Zedníčka v Holce na zabití (1975) (foto: NFA)

Rolí postupně přibývalo jak na divadelních prknech, tak před kamerami, a Pavel Zedníček si pomalu ale jistě budoval image oblíbeného baviče, vtipálka a sympaťáka. Odškrtával si jeden seriál za druhým a moderoval několik pořadů. Značnou část jeho herecké tvorby ale samozřejmě tvoří projekty mířené hlavně na děti a mladší publikum. Coby ideální pohádkový herec se poprvé osvědčil rolí tatínka v seriálu Chobotnice z II. patra, kterou si poté dvakrát zopakoval i v celovečerních pokračováních. Nabídky rolí v televizních pohádkách se tedy řinuly jako lavina a pan Zedníček vesele točil další a další dětskou zábavu s princeznami, čerty, draky nebo čaroději.

Chobotnice z II. patra (1986) (foto: Česká televize)

Dost možná jeho nejznámější pohádková role ale přišla až po Sametové revoluci, kdy si společně s Jiřím Strachem zahrál v Lotrandovi a Zubejdě. Pro zamilovaný příběh mezi neúspěšným loupežníkem a princeznou napsal scénář Zdeněk Svěrák a díky písničkám od Jaroslava Uhlíře se pohádka zapsala do zlatého fondu. Na počátku 90. let se také objevil v populárním rodinném seriálu Arabela se vrací od Václava Vorlíčka.

Lotrando a Zubejda (1996) (foto: Česká televize)

Znám je ale třeba i z hojně reprízovaného krimiseriálu Malý pitaval z velkého města, v 90. letech si ho diváci oblíbili jako moderátora tehdy velmi populární soutěže Kufr

Kufr (1992)

Nesmírně populární byl zejména v osmdesátých letech satirický pořad pro celou rodinu Malý televizní kabaret, kde se Zedníček potkal s partou rovněž výrazných kolegů (Jitka Molavcová, Josef Dvořák, Jiří Lábus, Ondřej Havelka, Ladislav Gerendáš a další).

Mám rád role, do kterých můžu vnést trochu svého humoru. I do těch vážnějších se snažím přidat humor. Když se spojí vážnost s trochou humoru, tak je to i pro diváka příjemné.  

Malý televizní kabaret (foto: Česká televize)

Pavel Zedníček si krom mnoha divadelních a filmových rolí může připsat ostruhy také za své dabingové role. Jeho hlas mohou televizní diváci pravidelně slýchat v řadě amerických sitcomů jako Ženatý se závazky, nebo Taková moderní rodinka. Hlavní roli postavy Franka Lamberta si pak střihl v notoricky známém seriálu Krok za krokem. Ani u mikrofonu se ale herec nevyhnul řadě pohádkových rolí. Namluvil totiž i několik klasických českých večerníčků jako Příběhy včelích medvídků nebo Příběhy kocoura Damiána. Načetl také druhý díl audioknih o Harrym Potterovi, kde převzal otěže po Jiřím Lábusovi.

Příběhy včelích medvídků (foto: Česká televize)

Cenu za celoživotní přínos si tedy pan Zedníček nemůže odnést na lepším místě, než právě na 62. Zlín Film Festivalu, který klade důraz na tvorbu pro děti. Prakticky každý si nejspíš dovede vybavit alespoň jednu pohádku, v níž oblíbený herec vystupoval.

připravil Petr Schön, spolupracovník redakce
foto/video: Česká televize, NFA, archiv © 2022