Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Režisér Jurského světa o soužití dinosaurů s lidmi v aktuální Nadvládě

Dinosauři se prohání po světě a filmová série, která utržila během 29 let přes 65 milionů dolarů spěje do svého finále. Režisér Colin Treworrow se rozpovídal tom, jakým zážitkem je Nadvláda pravěkých ještěrů v moderním světě.

Colin-Trevorrow

Jurský park z mnoha důvodů nebyl vhodnou látkou pro filmovou sérii,“ dumá režisér Treworrow. „Odehrává se na jednom místě a postavy se tam vrací, aby docházely ke stejným zjištěním. Jiné značky mají luxus v postavách, které známe celé dekády, nespočet příběhů odehrávajících se po celém světě, případně i galaxiích nebo mnohovesmírech. Dost jim to závidím,“ směje se.

Treworrow ví, o čem mluví. Čtrnáct let od třetího filmu v roce 2015 zrebootoval původní trilogii filmem Jurský svět, v případě Zániku říše se podílel na scénáři a u aktuální Nadvlády se k psaní znovu i posadil na režijní sesli.

Změna z Parku na Svět přitom není náhodou. „Cítil jsem touhu a odpovědnost během těch tří filmů tenhle svět otevřít, vytvořit novou rovnováhu a dynamiku, aby se tak do budoucna pootevřely dveře novým vypravěčům a ti si mohli hrát na větším písečku.“ Tahle zrnka písku začal Treworrow přisypávat už na konci pátého filmu, kdy naklonovaná Maise Lockwood vypustila několik dinosaurů do divočiny, aby je zachránila.

Doktor Ian Malcolm tak mohl v americkém Senátu vyhlásit novou jurskou éru, ve které lidé a ještěři musí koexistovat, načež poslední záběry filmu ukázaly střípky toho, k čemu taková ekokatastrofa může vést. Hype z nového konceptu ještě přiživil v listopadu zveřejněný prolog, který ovšem součástí výsledného filmu nakonec není.

Od vypuštění dinosaurů do světa ve filmu utekly čtyři roky a nebezpečí tak už nečíhá pouze na březích kostarických ostrovů, ale v každém koutu Země. Na větším písečku si Treworrow mohl oproti původnímu parku zahrát jen těžko. „Ve skoro každém z nás je dítě, které si představuje dinosaury náhodně pobíhající po našich městech, žeroucí lidi ve Starbucks, způsobující bouračky,“ připomíná v téhle souvislosti Treworrow finále čtvrt století starého Ztraceného světa, ve kterém tyranosaurus devastoval San Diego.

Snažil jsem se ale přemýšlet realisticky o tom, co by se s těmi zvířaty stalo, kdyby se tu skutečně ocitli. Lvi, tygři nebo medvědi útočí jen když narušíte jejich teritorium nebo ohrožujete mladé. Vidíme je v zoo. Využíváme je jako zbraně i jako mazlíčky. Prodáváme je. Tyhle skutečnosti jsme se snažili ve filmu postihnout.

To všechno je fajn, na zmíněné řádění ve městech ale naštěstí taky dojde. Jak culící režisér řekl sám: „Máme ve filmu jednu sekvenci na Maltě, kam dinosauři nepřišli dobrovolně. Jde o centrum černého trhu, kam se dováží a prodávají dál. I to je součást našeho světa, vytrháváme živočichy z jejich přirozeného prostředí a dostáváme je kvůli svým zájmům někam, kde nemají co dělat. To je ideální podhoubí pro pořádný chaos.“ Střípky motorkářského úprku před ostrými zubisky napříč maltskými ulicemi a náměstími ostatně lze zahlédnout i v traileru.

Amatérští paleontologové mezi diváky se mají každopádně na co těšit. K tradičním velociraptorům a tyranosaurovi se ve filmu přidá i dilophosaurus, stygimoloch, pyroraptor, lystrosaurus a kromě řady dalších saurů i největší predátor, který kdy chodil po téhle zemi, kolosální giganotosaurus, který je rovněž vidět v onlinovém prologu filmu a který nahrazuje dříve viděné genetické hybridy v roli hlavní záporné obludy filmu.

giganotosaurus-jursky-svet-nadvlada

Kvůli filmařské snaze o jistý návrat ke kořenům další verzi indomina a indoraptora tedy v Nadvládě nečekejte. Z příběhových důvodů, které by byly lehce spoleroidní, naopak v završení jurské hexalogie diváci uvidí i vědecky přesnější opeřené dinosaury, kterým se série dosud převážně vzhledem ke křížení genomů se současnými pozemskými ještěry vyhýbala.

Jak tenhle křehký opak symbiózy dinosaurů s lidmi a setkání dvou generací hrdinů dopadne se můžete na imaxových i klasických plátnech dozvědět od 9. června 2022.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
zdroj: Total Film, June 2022
foto/video: Universal, CinemArt, Jurassic Outpost © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast