Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do Varů letos přijede Benicio del Toro a Geoffrey Rush, festival odhalil nový KVIFF.TV park a porotu

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na slavnostním zakončení 56. ročníku karlovarského festivalu herec a producent, držitel Oscara Benicio Del Toro.Australský herec, držitel Oscara Geoffrey Rush, převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Benicio Del Toro patří od počátku 90. let minulého století k nejobsazovanějším hollywoodským hercům. Karlovarský festival jako poctu Beniciu Del Toro uvede filmy Traffic – Nadvláda gangů a Obvyklí podezřelí. Na zakončení festivalu Del Toro obdrží cenu prezidenta festivalu.

Oscar za nejlepší mužský herecký výkon a tři další oscarové nominace, dva Zlaté Glóby a čtyři další nominace na tuto cenu, cena Emmy, divadelní cena Tony – to je jen krátký výčet z desítek ocenění, které v průběhu kariéry získal filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Karlovarský festival uvede k poctě Geoffreho Rushe filmy Králova řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Záře. Herec na zakončení festivalu obdrží od prezidenta Jiřího Bartošky Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Členy poroty budou mj. argentinský producent Benjamin Domenech, německý filmař Jan-Ole Gerster nebo polský distributor a festivalový organizátor Roman Gutek. Všechny členy poroty, která letos postrádá české zastoupení, představíme v samostatném článku.

Novinkou letošního karlovarského festivalu je multifunkční prostor KVIFF.TV Park. Nachází se přímo vedle hotelu Thermal a jeho podoba je budovou hotelu inspirována. Budou se tu konat besedy s tvůrci, divácké soutěže, prostor ale poslouží i jako odpočinková zóna spojená s občerstvením. Autory této modulární stavby, která má svou formou připomínat kolonádu, jsou architekti renomovaného studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. ​

Prostor KVIFF.TV Park nabídne celodenní provoz, který diváky i návštěvníky vtáhne do festivalového dění a nabídne jim zajímavý program dotvářející festivalovou atmosféru. Stálou moderátorkou programu v KVIFF.TV Parku bude Linda Bartošová, kterou mohou lidé znát z obrazovek České televize.

Co se programu týče, více než pět desítek titulů v sekci Horizonty, na jejichž zařazení se shodla čtveřice dramaturgů pod vedením uměleckého ředitele Karla Ocha, doplňuje mimo jiné oblíbená klasická sekce Návraty k pramenům. V jejím rámci se evropské premiéry dočká nová střihová dokumentární esej nejen pro cinefily Alexandra O. Philippeho LYNCH / OZ zkoumající vliv arcidíla americké kinematografie Čaroděj ze země Oz na tvorbu nejoriginálnějšího zjevu nejen mezi zámořskými filmaři, Davida Lynche. Svého druhu bonusový materiál tvoří doprovodné projekce kultovních snímků tvořících páteř fascinujícího filmového bádání – Čaroděj ze země Oz, Zběsilost v srdci a Návrat do budoucnosti. To vše v pondělí 4. července se zasvěcenými úvody Alexandra O. Philippeho.

Sekce Imagina nabízí útočiště náročnější experimentální tvorbě. Mezi dvacítkou svérázně vyprávěných filmů, kterým je společná dějová jinakost a vzdorování převládajícím trendům světové kinematografie, letos nalezneme i tři světové premiéry: Tygří mimikry, Rychlý spád: Příběhy papíru a látky a Představy o pekle, díl čtvrtý.

-red-
zdroj: KVIFF, Uljana Donátová
foto/video: archiv redakce, KVIFF © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast