Buko: Komedie Alice Nellis o vysloužilém koni, který vrací do života radost (trailer)

Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje v první ukázce. Komediální drama vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit.

Hlavní hrdinkou je Jarmila, která se po ztrátě muže ocitá na životní křižovatce, kde se musí rozhodnout, zda zbytek života už jen trpělivě “přečká,” nebo se vzepře a vrhne se do dobrodružství s nejistým koncem. Navzdory dobře míněným radám svých dospělých dětí si zvolí druhou možnost. Tou je život na chalupě v romantické divočině uprostřed Máchova kraje, kde to měl rád především její muž. Ten jí navíc v závěti odkázal vysloužilého cirkusového koně Buka, což na první pohled vypadá jako drsný vtip, protože Jarmila se koní bojí. S pomocí sousedů se rozhodne vzniklé situaci postavit čelem a brzy zjišťuje, že i když to tak zpočátku nevypadalo, právě s tímhle koněm by se jí do života mohlo vrátit štěstí.

Buko – Anna Cónová (foto: Dorian Films)

Režisérka Alice Nellis film více přibližuje slovy: „Buko je o tom, že život je krásný. Byť třeba ne na první pohled. O to víc je potřeba si to čas od času vzájemně připomenout.“ A prozradila i autobiografickou linku, kterou ve filmu využila: „Chovám koně a s tím, jak člověk postupně řeší nejrůznější jejich problémy, zjišťuje, že většina “jejich” problémů, jsou vlastně jeho problémy, které soužití s koněm jen ukáže nebo umocní. Kůň ví, kdy se bojím. Kdy jsem naštvaná. Kdy jsem naštvaná a snažím se tvářit, že jsem v pohodě. Kůň ocení, když se tvářím tak, jak se opravdu cítím. A největší odměnou je pro něj člověk, který je v pohodě sám se sebou.

V hlavní roli Jarmily se představí herečka Anna Cónová a podpoří ji Martha Issová, Petra Špalková, Jan Cina, Martin Kubačák, Lenka Termerová, Marian Roden a Miroslav Krobot. Natáčení filmu proběhlo převážně v Bořejově na Kokořínsku, ve stařičké chalupě, kterou objevil producent a zároveň architekt filmu Petr Fořt. Za chalupou je nádherná louka s výhledem na Bezděz, půvabné okolní lesy a háje.

Podle Alice Nellis jde o projekt za odměnu: „Krásnější místo na práci si asi nedokážu představit. Přípravy na film probíhaly tak, že jsme s nejužším štábem a rodinou odjeli přímo na místo a tam několik týdnů pracovali na technickém scénáři a postupně se seznamovali s místními sousedy, kteří jsou mimochodem úplně báječní.“

-red-
zdroj: Petr Slavík

video: CinemArt, Totalfilm Media © 2022

BUKO_plakat