Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Muréna: Emoční turbulence a ženská síla po chorvatsku (recenze)

Do kin ladně připlouvá Muréna – snímek, který vás pohltí zprvu nenápadně znepokojivou atmosférou rodinného života na chorvatském skalnatém ostrově. Tam nad svou dospívající dcerou Julijou (Gracija Filipović a krásnou ženou jménem Nela (Danica Curcic) drží despotický otec Ante (Leon Lučev) pevnou ruku. V téhle rodině se smí jen to, co Ante dovolí nebo je dáno okolnostmi zvenku, které nedovede ovlivňovat. Díky malosti svého charakteru dělá tenhle rybář a vlastník prázdninového ubytování ze života peklo svým dvěma nejbližším.

Muréna (foto: Artcam)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Úspěšný debut[/pullquote]Film natočila chorvatská rodačka Antoneta Alamat Kusijanovic, která v současnosti žije a působí hlavně v New Yorku. Má za sebou práci v mnoha tvůrčích filmových dílnách a na tomto jejím celovečerním debutu se spoluproducentsky podílel legendární americký režisér Martin Scorsese. Muréna si celkem po právu zasloužila pozornost canneského festivalu, když si odtud snímek odnesl cenu Zlaté kamery, která je každoročně udělována za nejlepší filmový debut.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Ženský vzdor[/pullquote]Síla příběhu chorvatsko-brazilsko-americko-slovinského koprodukčního filmu totiž spočívá v krásné kameře, která značnou část stopáže tráví v podmořských scenériích, ale hlavně v dějových nuancích, z nichž je cítit vzdorovitý postoj ženských postav. Ten už je ale v případě matky pohřben někde hluboko v ní, čerstvě je ale víc a víc živen v měnící se a dospívající Juliji. Vrcholí v momentu, kdy se na scéně objeví očekávaný dávný přítel Javier (Cliff Curtis), který měl vždy blízko nejen k Antemu, ale také k jeho ženě. Tehdy Julija leccos pochopí, a zbytek skládačky jí celkem bezelstně vyloží sám Javier. Julije stojí na prahu vlastního přerodu a toho si všímá i on. Na plátně tak vznikají platonické milostné trojúhelníky a zároveň půda pro žárlivé scény i pod povrchem probublávající nevstřebanou minulost. Pro Juliju je Javier ztělesněním pohody, uvolněnosti, stability, přátelství – toho všeho, o čem si může u svého otce nechat leda tak zdát.

Muréna (foto: Artcam)

Snímek o transformaci dívky v mladou ženu definuje permanentní nevyslovené napětí, které divák vnímá od prvních záběrů. Moře je tu dalším hercem a postupné odkrývání života na ostrově, který se na první dobrou může jevit jako idyla absolutního ráje, je pro Juliju past, ze které by chtěla uniknout. Svou matku vidí jako ženu, která se sebou často vede vnitřní boj, ale ten končí vždycky stejně. – Se smutkem a strachem v očích nakonec vždycky podporuje manželův postoj a rozhodnutí. Častokrát ale jen proto, aby se vyhnula konfliktu, který by vzhledem k Anteho povaze nastal.

Muréna (foto: Artcam)

Do hlavní role si režisérka vybrala Graciji Filipović. S ní už natočila svůj krátký film Into the Blue, který vypráví o přátelství a rivalitě dvou náctiletých kamarádek. Roli v Muréně už jí pak psala přímo na tělo. Mladinká Filipović byla ale kromě příležitostné herečky také závodní plavkyní. V současné době studuje biologii a ráda by v herecké práci pokračovala, pokud možno mezinárodně. Pravdou je, že právě pro specifické natáčení pod mořskou hladinou byla tak naprosto skvělým adeptem a Kusijanovic se na ni mohla před kamerou zcela spolehnout.
To platí i pro kameramanku Hélène Louvart, která se podílela třeba i na kameře snímku Pina Wima Wnderse, byla také kameramankou Šťastného Lazzara Alice Rohrwacher nebo Temné dcery Maggie Gyllenhaal. Kusijanovic se nechala v jednom rozhovoru slyšet, že dokáže-li být natáčení na souši komplikované, pak je to s tím podmořským podobné, ale prostor na chyby je značně omezený, nebo spíš žádný. I „tam dole“ se mění totiž počasí a s nimi i proudy. Pro natáčení Murény si režisérka vybrala všechny své oblíbené potápěčské oblíbené spoty.

Muréna (foto: Artcam)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Symboly[/pullquote]Režisérka také pracuje se symboly. Jedním z těch nejdůležitějších, který má divák stále na očích, jsou Julijiny plavky. Nejprve bílé – jako symbol nevinnosti ale brzy hlavní postava vymění za stříbrné, které působí jako brnění rytíře, ale v jemné formě. A hlavně Muréna – to je ryba s typickým hadovitým tělem, se prosmýkne každou skulinou. Právě ji chodí harpunou společně lovit Julija s Antem. Dokáže používat kamufláž, když číhá zasunutá ve skalních dutinách a svou kořist dokáže ulovit střelhbitým pohybem vpřed.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 75%
    Scénář - 75%
  • 85%
    Kamera - 85%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 70%
    Hudba - 70%
77%

Muréna (2021)

Tento celovečerní debut má tempo poklidného letního lenošení na mořském pobřeží, ale tím, že vypráví o tak toxických vztazích, umí být ostrý jako zuby samotné ryby, kterou si nikdo doopravdy nepřeje potkat. Vydejte se v horkých dnech na tenhle snímek do kina, aby vás zchladil svou mořskou svěžestí nebo vás naladil na blížící se dovolenou.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Artcam © 2022

Muréna
Murina

Drama
Chorvatsko / Brazílie / USA / Slovinsko, 2021, 92 min
Premiéra: 14. 7. 2022 Artcam
Režie: Antoneta Alamat Kusijanović
Scénář: Antoneta Alamat Kusijanović
Kamera: Hélène Louvart
Hudba: Jevgenij Galperin, Sacha Galperine
Hrají: Gracija Filipović, Danica Curcic, Leon Lučev, Cliff Curtis, Jonas Smulders, Klara Mucci

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast